Українець-2023: Liga.net разом із соціологами склала портрет українця на 32-му році незалежності

Українець-2023: Liga.net разом із соціологами склала портрет українця на 32-му році незалежності

24 Серпня 2023
1155
24 Серпня 2023
12:47

Українець-2023: Liga.net разом із соціологами склала портрет українця на 32-му році незалежності

1155
За останні десять років зросла важливість демократії для громадян України та їхня прихильність до європейської моделі розвитку.
Українець-2023: Liga.net разом із соціологами склала портрет українця на 32-му році незалежності
Українець-2023: Liga.net разом із соціологами склала портрет українця на 32-му році незалежності

За десять років віра українців у незалежність та демократію зміцнилась. Також вони вірять в перемогу у війні проти Росії, прагнуть вступити до ЄС і НАТО та демонструють рекордний рівень любові до своєї країни.

Такі ключові висновки випливають з дослідження, яке Liga.net зробило разом з українськими соціологами. Видання склало портрет українця-2023, порівнявши настрої, прагнення та вподобання громадян країни з тими, що були в них у 2013 році. 

Абсолютна більшість українців, за підрахунками соціологів Центру Разумкова, пишається своїм громадянством. Так, у травні 2023 року 94% опитаних громадян України відповіли, що «дуже пишаються» або «скоріше пишаються» своїм українським громадянством. У 2015 році таких було 68%, у 2010-му — 62%, у 2000-му — 62%. Особливо помітне зростання частки тих, хто «дуже пишається» українським громадянством — від 23% у 2000 році до 71% у 2023-му.

За останні десять років також зросла важливість демократії для українців. Сьогодні 73% з них вважають її найбажанішою формою державного устрою (у 2010 році таких було 52%), 75% віддадуть перевагу свободі замість рівності, 84% не хочуть радянських порядків і 73% виступають за європейську модель розвитку.

Дві третини (64%) бачать майбутню Україну як високорозвинену, демократичну та впливову європейську країну. «Формується політична нація. Демократичні цінності й цінності свободи — серед пріоритетів та рис, які нас ідентифікують», — говорить директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.

Великим поштовхом до всього цього стала широкомасштабна війна Росії проти України. Попри величезні втрати, ці трагічні події допомогли українцям усвідомити, на які великі справи вони здатні, та ще більше пишатися собою та державою.  

У перемозі над ворогом упевнені 93% українців, ідеться у червневому опитуванні фонду «Демініціативи». 31% вірять у перемогу до кінця 2023 року, 32% — протягом одного–двох років, 12% — трьох–п’яти років.

При цьому віра  українців у перемогу — дуже стала, стверджує старший аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Сергій Шаповалов. Показник у понад 90% не змінюється майже півтора року. «Люди розуміють мотив росіян: повністю знищити Україну і нас як незалежний народ, — пояснює експерт. — У нас немає іншого виходу, окрім перемоги. Інакше — нас не буде».

Водночас 30% хотіли би, щоб війна закінчилася найближчим часом за будь-яку ціну. Це — про певну емоційну втому від війни, каже Шаповалов.

Але коли людей питають про конкретні поступки Росії, то ситуація інша: 85% вважають неприйнятним визнання російськими окупованих територій, 72% — відмову України від членства в НАТО, 73% — відмову від членства в ЄС.

«Коли ми говоримо про конкретику, то люди не готові поступатися державними інтересами. Навіть попри емоційну втому. Навіть більшість тих, хто хоче припинення війни за будь-яку ціну, вважають неприйнятними територіальні поступки», — пояснює аналітик.

Повністю з дослідженням можна ознайомитись тут.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що, згідно з результатами соціологічного дослідження КМІС, 89% українців хочуть, щоб Україна стала членом НАТО.

Також ми писали про те, що відсоток українців, для яких українська є рідною мовою, досяг 78%. За останні 15 років цей показник виріс у півтора раза. Розмовляють вдома лише або переважно українською 68% опитаних, за межами дому — 65%. 74% респондентів вважають, що українською престижно спілкуватися серед друзів та колег. Про це свідчать результати опитування, проведеного Центром Разумкова.

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1155
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду