Журналісти «Слідства.Інфо» з'ясували, де знімають відео кадировські «ТікТок-війська»

Журналісти «Слідства.Інфо» з'ясували, де знімають відео кадировські «ТікТок-війська»

4 Квітня 2022
3010
4 Квітня 2022
20:08

Журналісти «Слідства.Інфо» з'ясували, де знімають відео кадировські «ТікТок-війська»

3010
У Маріуполі кадировці обстрілювали з автоматів та ручних кулеметів уже знищену бомбардуванням багатоповерхівку, у якій, імовірно, вже нікого не було, а тоді хизувалися цим відео у соцмережах.
Журналісти «Слідства.Інфо» з'ясували, де знімають відео кадировські «ТікТок-війська»
Журналісти «Слідства.Інфо» з'ясували, де знімають відео кадировські «ТікТок-війська»

Створюючи імідж грізних бойовиків у соцмережах, кадировці часто маніпулюють з локаціями для зйомок. Про це йдеться в публікації Василя Бідуна на сайті «Слідство.Інфо» під назвою «Постановочні бої за Маруполь: Як тік-ток-воїни Кадирова вдають із себе бойовиків у соцмережах». 

Як виявили журналісти, у Маріуполі кадировці часто знімали відео на околицях, найближчих до російських кордонів. 

Коли Кадиров вихвалявся «повним контролем Маріуполя», його бойовики викладали відео зі Скверу Козацтва на околицях міста. Для запису інших відео бойовики переходили на кількасот метрів далі.

Журналісти також проаналізували відео від 26 березня, з якого чи не найбільше кепкують у соцмережах.

«Дехто помітив, що «кадировці» обстрілюють з автоматів та ручних кулеметів уже знищену бомбардуванням багатоповерхівку, у якій, імовірно, вже нікого немає, — йдеться у публікації. — Інші ж зауважують, що поки бойовики демонстративно ховаються за броньованим транспортом, оператор стоїть на відкритій місцевості. Ми встановили точну локацію, де було зняте це відео. Фактично це окраїна Лівобережного району Маріуполя. Якщо вірити Кадирову, то цей район вони зачистили від «бандер» ще 24 березня — тобто за два дні до цієї зйомки».

Як встановили журналісти, відео з цього ж місця, тільки з інших ракурсів, Кадиров публікував, і 28-го, і 29-го березня. «Виходить, «кадировські» «ТікТок-воїни» завзято зачищали вже зачищений район під об’єктивами камер», резюмують розслідувачі.

Псевдогероїчні зйомки в цілому характерні для телеграм-каналу Рамзана Кадирова. Так, буцімто приїзд ватажка бойовиків до Маріуполя 28 березня насправді був постановочною зйомкою у селі Безіменному за 20 кілометрів від Маріуполя.

А на момент публікації інших відеороликів Кадирова у Маріуполі він уже перебував поза межами України. Так само не збігаються дати публікацій його відео нібито з-під Києва і фактичного перебування на той час.

«Як розкрутити свій телеграм-канал? Рецепт від лідера Чечні Рамзана Кадирова простий: регулярно викладати відео, на яких озброєні бойовики обстрілюють мирні міста й кричать "Ахмат – сіла"», – робить висновки автор тексту Василь Бідун.

Нагадаємо, свою звитягу і військову підготовку кадировці найбільшою мірою продемонстрували на винищенні беззбройних цивільних мешканців міст і сіл на північ від Києва. Бойовики воювали з жінками, інвалідами, дітьми і домашніми тваринами. Кадри їхніх звірств та катувань з боку російських бойовиків обійшли світові ЗМІ. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3010
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду