Журналісти «Слідства. Інфо» ідентифікували козаків-колаборантів у Запоріжжі

Журналісти «Слідства. Інфо» ідентифікували козаків-колаборантів у Запоріжжі

1 Серпня 2022
11148
1 Серпня 2022
20:56

Журналісти «Слідства. Інфо» ідентифікували козаків-колаборантів у Запоріжжі

11148
Усі троє активно знімаються у пропагандистських сюжетах російських каналів.
Журналісти «Слідства. Інфо» ідентифікували козаків-колаборантів у Запоріжжі
Журналісти «Слідства. Інфо» ідентифікували козаків-колаборантів у Запоріжжі

Команда «Слідства.Інфо» за матеріалами пропагандистських сюжетів встановила «найяскравіших» козаків-колаборантів, які активно допомагають окупантам на захоплених територіях Запоріжжя. Про це йдеться у матеріалі «Запорізькі козаки на службі у Путіна»:

Одним із ватажків запорізьких козаків-колаборантів, як встановили журналісти, виявився 57-річний уродженець Мелітополя Ігор Лисенко. На одному з пропагандистських YouTube-каналів, створеному на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Лисенко закликав чоловіків вступати до лав «казачества».

Протягом понад двадцять років він очолює «Мелітопольський курінь козацького війська запорозького низового». Ця організація пов’язана з іншим формуванням — «Козацьким військом запорозьким низовим», яким керує інший проросійський діяч — Олександр Панченко. Як з'ясували журналісти, Лисенко тісно пов’язаний із Панченком. Вони брали участь у спільних нарадах, два роки тому разом відкривали так звану канцелярію куреня у Мелітополі.

Окрім Лисенка, журналісти «Слідства.Інфо» встановили й інших козаків-колаборантів на окупованих територіях Запорізької області. Зокрема, 41-річного уродженця Києва Олексія Селіванова.

За часів президентства Януковича він встиг побувати помічником міністра оборони України. Станом на 2014 рік фігурував у справі про фінансування тероризму та сепаратизму. Нещодавно українські журналісти повідомили, що Селіванова затримали на окупованих територіях Запоріжжя свої ж спільники за розбещення неповнолітньої.

Також на пропагандистських відео з окупованого Запоріжжя часто фігурує кримчанин й учасник «Кримської весни» Сергій Юрченко. Після окупації Криму Юрченко почав фігурувати як один із козацьких лідерів у «ЛНР» і став радником ватажка псевдореспубліки. Крім цього, Юрченко став членом партії «Єдина Росія» та очолив місцеву партійну організацію в Бахчисараї.

Нагадаємо, росіяни намагаються перетягнути на свій бік місцеві медіа і запускають нові. Часом під вкраденими брендами, часом — під новими. Детальніше про це читайте в огляді «Колаборанти в дефіциті. Як російські загарбники запускають медіа в Херсоні та Маріуполі».

Ілюстрація та фото: «Слідство.Інфо» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11148
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Марина
624 дн. тому
Настоящий Козак никогда не предаст Украину. А те колобаранты, о которых идёт речь в статье - псевдокозаки с гнилым нутром. Не козаки, а клоуны.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду