detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
20.01.2023 20:45
СБУ викрила мережу інтернет-агітаторів, які закликали до підтримки Росії
СБУ викрила мережу інтернет-агітаторів, які закликали до підтримки Росії
Дев’ятьом учасникам агітаційної «мережі» повідомили про підозру у вчиненні злочинів проти держбезпеки України.

Служба безпеки знешкодила міжрегіональну мережу проросійських інтернет-агітаторів у Дніпропетровській, Запорізькій, Львівській, Миколаївській та Черкаській областях. Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними СБУ, зловмисники створили десятки телеграм-каналів та профілів у соцмережах, в яких виправдовували російську збройну агресію і закликали захопити державну владу в Україні. Контент цих ресурсів поширювали російські пропагандисти. 

Під час обшуків правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та мобільні телефони з доказами інформаційно-підривної діяльності.

Дев’ятьом учасникам агітаційної «мережі» повідомили про підозру в скоєнні злочинів проти державної безпеки України.

«Так, у Дніпропетровській області заблоковано діяльність чотирьох ворожих агітаторів, які через інтернет дискредитували підрозділи Сил оборони. При цьому у коментарях під власними "публікаціями" вони підтримували дії російських агресорів та виправдовували їхні воєнні злочини, зокрема ракетні удари по українських містах», — зазначили у відомстві.

Окрім цього, на Миколаївщині затримали очільника місцевої громадської організації на публічних закликах до насильницького захоплення влади в регіоні. Він був прибічником проросійського руху «народовластие» і своїми діями намагався розхитувати внутрішньо-політичну ситуацію на півдні України.

У Запорізькій області СБУ викрили ще двох зрадників. Один з них закликав своїх знайомих, які переїхали до Львова, не вірити українській владі та повертатись в Запоріжжя для підтримки російських окупантів. Інша жінка виправдовувала повномасштабне вторгнення і підтримувала «приєднання» регіону до складу Росії.

Також на Черкащині викрили пропагандистку, яка  поширювала дописи з ворожою символікою на підтримку росіян в соцмережі «Одноклассники».

У Львові спецслужба затримала місцевого жителя, який в інтернеті популяризував окупаційний режим у тимчасово захоплених районах на сході та півдні України.

Наразі тривають слідчі дії за чотирма статтями Кримінального кодексу України: ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади); ст. 111-1 (колабораційна діяльність); ст. 436 (пропаганда війни); ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

Нагадаємо, нещодавно Служба безпеки України затримала мешканця Хмельниччини, який поширював в інтернеті агітацію на підтримку збройної агресії РФ проти України, використовуючи матеріали з ютуб-каналу Анатолія Шарія. 

Фото: СБУ






detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY