СБУ викрила підпільний осередок «Партії Шарія» у Дніпрі: готували масові заворушення

СБУ викрила підпільний осередок «Партії Шарія» у Дніпрі: готували масові заворушення

9 Січня 2023
1352

СБУ викрила підпільний осередок «Партії Шарія» у Дніпрі: готували масові заворушення

1352
Під час обшуків в «осередку» виявили інструкції з провокацій масових заворушень, «угоди» про нерозголошення інформації та фінансову «звітність».
СБУ викрила підпільний осередок «Партії Шарія» у Дніпрі: готували масові заворушення
СБУ викрила підпільний осередок «Партії Шарія» у Дніпрі: готували масові заворушення

Служба безпеки України викрила підпільний осередок забороненої «Партії Шарія» у Дніпрі, який готувався проводити масові заворушення у регіоні.

Як повідомили в СБУ, зловмисники готувались проводити вуличні акції на підтримку російських військ у разі наближення лінії фронту або окупації регіону.

Під час обшуків у приміщеннях цього осередку правоохоронці виявили інструкції з алгоритмом дій щодо провокації масових заворушень під час громадських заходів. Також співробітники СБУ знайшли «угоди» представників забороненої партії про нерозголошення інформації щодо своєї підривної діяльності проти України.

Правоохоронці також виявили в «осередку» склади з ворожими виданнями, листівками та фінансову «звітність» щодо витрат на антиукраїнську діяльність.

За даними слідства, заборонений партійний осередок організував виходець з Донеччини, який прибув до Дніпра під виглядом переселенця.

«Перебуваючи на постійному зв’язку з представниками Шарія, які переховуються за кордоном, він облаштував підпільне відділення "політсили" у власному помешканні. Для конспірації контактував виключно з "перевіреними" особами і максимально приховував адресу свого проживання», — йдеться у повідомленні.

Слідчі Служби безпеки відкрили кримінальне провадження за статтею 109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади). Наразі триває розслідування для встановлення всіх обставин правопорушень і притягнення винних до відповідальності.

Нагадаємо, РНБО після початку повномасштабної агресії РФ призупинила роботу низки партій, які мають зв’язки з Росією. Серед них і так звана «Партія Шарія». 3 травня Рада заборонила діяльність проросійських партій.

В Україні проти Шарія запроваджені санкції, він оголошений у розшук. Він виїхав з України ще в 2012 році, заявивши, що його переслідує режим Януковича нібито через розслідування щодо участі держустанов у наркобізнесі.

31 травня 2021 року стало відомо, що Литва позбавила Шарія статусу біженця. Відеоблогера оголосили персоною нон ґрата та анулювали його документи. Відтоді він оскаржує це рішення.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1352
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду