СБУ затримала на Хмельниччині пропагандиста, який поширював контент Шарія

СБУ затримала на Хмельниччині пропагандиста, який поширював контент Шарія

17 Січня 2023
1539
17 Січня 2023
16:30

СБУ затримала на Хмельниччині пропагандиста, який поширював контент Шарія

1539
Агітатор створив десятки проросійських спільнот та сторінок у соцмережах, де закликав до знищення українців і захоплення місцевих органів влади.
СБУ затримала на Хмельниччині пропагандиста, який поширював контент Шарія
СБУ затримала на Хмельниччині пропагандиста, який поширював контент Шарія

Служба безпеки України затримала мешканця Хмельниччини, який поширював в інтернеті агітацію на підтримку збройної агресії РФ проти України, використовуючи матеріали з ютуб-каналу Анатолія Шарія.

Як повідомляє СБУ, за даними слідства, агітатор створив десятки проросійських спільнот та сторінок у соцмережах. Як першоджерело для наповнення інтернет-ресурсів використовував ютуб-канал підозрюваного в державній зраді пропагандиста Анатолія Шарія.

Чоловік позиціонував себе представником прокремлівського руху «Народовластие» та закликав до фізичного знищення українських громадян і захоплення місцевих органів влади. Замість військово-цивільних адміністрацій регіону він пропонував сформувати підконтрольні Москві псевдодержавні установи. У разі захоплення регіону він планував отримати від російських загарбників «посаду» в місцевій окупаційній адміністрації.

Фігуранту повідомили про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу або на захоплення державної влади);
  • ч. 1 та ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Нагадаємо, РНБО після початку повномасштабної агресії РФ призупинила роботу низки партій, які мають зв’язки з Росією. Серед них і так звана «Партія Шарія». 3 травня Рада заборонила діяльність проросійських партій.

В Україні проти Шарія запроваджені санкції, він оголошений у розшук. Він виїхав з України ще в 2012 році, заявивши, що його переслідує режим Януковича нібито через розслідування щодо участі держустанов у наркобізнесі.

Нещодавно Служба безпеки України викрила підпільний осередок забороненої «Партії Шарія» у Дніпрі, який готувався проводити масові заворушення у регіоні.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1539
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду