СБУ заявила про викриття мережі агентів ГРУ Росії, до якої входив нардеп Деркач

СБУ заявила про викриття мережі агентів ГРУ Росії, до якої входив нардеп Деркач

24 Червня 2022
2276
24 Червня 2022
14:03

СБУ заявила про викриття мережі агентів ГРУ Росії, до якої входив нардеп Деркач

2276
За даними слідства, Деркач курував створення низки приватних охоронних підприємств у різних областях, щоб використати їх для захоплення України.
СБУ заявила про викриття мережі агентів ГРУ Росії, до якої входив нардеп Деркач
СБУ заявила про викриття мережі агентів ГРУ Росії, до якої входив нардеп Деркач

Служба безпеки України заявила про викриття мережі агентів Головного управління Генштабу Росії, до якої входив народний депутат Андрій Деркач.

За даними слідства, Деркач був куратором низки приватних охоронних підприємств у різних областях, які планувалося задіяти у захопленні України російськими окупантами.

Генпрокуратура розпочала досудове розслідування щодо нардепа.

Як розповіли в СБУ, оперативна розробка мережі велася давно, а вже після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну правоохоронці затримали помічника нардепа Ігоря Колєснікова. Він, як заявляє СБУ, був негласним співробітником ГУ ГШ Росії із позивним «Ветеран», зв’язківцем і фінансовим кур’єром між спецслужбами РФ і Деркачем.

Колєсніков розповів спецслужбам, що Деркач був завербований у 2016 році. З ним нібито особисто працювало вище керівництво ГРУ. Нардеп, зокрема, отримував від росіян по 3-4 мільйони доларів США раз на кілька місяців для створення приватних охоронних структур, які мали спрацювати на користь Росії. За даними слідства, значну частину цих коштів нардеп привласнив.

Помічнику Деркача у травні оголосили вирок за державну зраду. Він також пішов на угоду зі слідством.

«Під час входження військ, коли буде зрозуміло, що міста здаються, ці ЧОПи ("частные охранные предприятия" – прим.) повинні були забезпечувати проходження техніки, сідати на броню з російськими прапорами і таким чином забезпечувати мирний вхід у міста», – дав свідчення Колєсніков.

Нагадаємо, 20 серпня 2021 року РНБО запровадила персональні санкції проти позафракційного нардепа Андрія Деркача, з яким пов'язанане ТОВ «Ера-медіа». 

США вже наклали санкції на Деркача. У березні 2021 року національна розвідка США заявила, що Росія під час президентських виборів 2020 року в Штатах організувала кампанію з дискредитації тоді ще кандидата від Демократичної партії Джо Байдена.

У доповіді розвідки йдеться про те, що росіяни намагалися впливати на вибори за допомогою своїх проксі, зокрема Деркача та політтехнолога Костянтина Килимника, якого пов'язують з ФСБ. Вашингтон де-факто називає Деркача «російським агентом».

Автори доповіді стверджують, що Деркач «зіграв вагому роль у спробах Росії вплинути на вибори, він має зв'язки з російськими чиновниками, а також з російськими спецслужбами». За даними розвідки, російська агентура в Україні поширювала «плівки Порошенка-Байдена» та дезінформацію про сина Байдена Гантера через ЗМІ США та близьке оточення Дональда Трампа.

У травні 2020 року Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив Байдена на п’ятого президента України Петра Порошенка.

Ілюстрація: ukranews.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2276
Читайте також
25.04.2020 13:30
Дмитрий Шерембей
для «Детектора медіа»
2 064
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду