Арахамія: Рада позбавить мандатів чотирьох депутатів на найближчому засіданні

Арахамія: Рада позбавить мандатів чотирьох депутатів на найближчому засіданні

11 Січня 2023
2792
11 Січня 2023
09:59

Арахамія: Рада позбавить мандатів чотирьох депутатів на найближчому засіданні

2792
Ймовірно, йдеться Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача і Рената Кузьміна, яких напередодні президент позбавив громадянства.
Арахамія: Рада позбавить мандатів чотирьох депутатів на найближчому засіданні
Арахамія: Рада позбавить мандатів чотирьох депутатів на найближчому засіданні

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія повідомив, що Верховна Рада України на найближчому засіданні прийме рішення про позбавлення мандатів 4 народних депутатів. Про це він написав у телеграмі.

«На найближчому засіданні Верховна Рада позбавить мандатів ще 4 депутатів від заборонених партій.

Це відбудеться у конституційний спосіб. Тобто без шансів на оскарження в судах. Бо це і є правильний шлях очищення парламенту, а не ті провокації, які грають на руку колаборантам не залежно від назви партії», – написав Арахамія.

Арахамія не назвав імена депутатів, які втратять мандат. Однак напередодні, 10 січня, видання LIGA.net з посиланням на джерело в Офісі президента повідомило, що президент Володимир Зеленський позбавив громадянства України чотирьох народних депутатів Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача і Рената Кузьміна.

Нагадаємо, підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука 21 вересня обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі». До 24 лютого Медведчук залишався під домашнім арештом, але в день повномасштабного вторгнення втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня  СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

Соратник Медведчука, чинний депутат від «ОПЗЖ» Тарас Козак, окрім телеканалів «112», NewsOne і ZIK, володів також російською нафтовою компанією «Пурнєфть». Тараса Козака оголошено у розшук. Разом із Віктором Медведчуком він підозрюється у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму, який тимчасово окупувала Росія.  

Нардепа-втікача Андрія Деркача   Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заочно заарештував 27 жовтня за підозрою у державній зраді та незаконному збагаченні, а у серпні 2021 року РНБО запровадила проти нього персональні санкції. 

Також на нардепа наклали санкції Сполучені Штати. У березні 2021 року національна розвідка США заявила, що Деркач брав участь у  спробах Росії організувала кампанію з дискредитації тоді ще кандидата від Демократичної партії Джо Байдена під час президентських виборів 2020 року в Штатах.

У червні 2022 року СБУ повідомила про викриття мережі агентів Головного управління Генштабу Росії, до якої входив народний депутат Андрій Деркач. У вересні 2022 року Деркача оголосили в розшук за підозрою у держзраді та незаконному збагаченні.

Народному депутату від колишнього «ОПЗЖ» Ренату Кузьміну Офіс генпрокурора також повідомив про підозру у державній зраді. За інформацією слідства, з березня 2021 року і вже після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Кузьмін озвучував у своїх виступах і поширював через соцмережі та на власному сайті російську пропаганду. 

Відзначимо, у Верховній Раді наразі збирають підписи під зверненням до голови Верховної Ради про позбавлення повноважень депутатів, обраних від заборонених проросійських партій, зокрема «ОПЗЖ». Станом на 2 січня майже сімдесят народних депутатів відмовились ставити свої підписи під зверненням, зокрема лідери фракції «Слуга народу» на чолі з Давидом Арахамією, майже уся фракція «Батьківщина», а також очільники комітету інформполітики Микита Потураєв і Євгенія Кравчук та депутат Володимир В'ятрович.

Згодом у партіях «Батьківщина» та «Слуга народу» пояснили, що хочуть вигнати нардепів «ОПЗЖ» з Верховної Ради у конституційний спосіб, аби ті не змогли юридично оскаржити рішення в майбутньому. 

За даними «Руху Чесно», більшість громадян України виступає за дострокове позбавлення повноважень політиків від проросійських партій.

Фото: Давид Арахамія / фейсбук 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2792
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду