Співзасновник Nexta Протасевич заявив, що його відпустили з-під домашнього арешту

Співзасновник Nexta Протасевич заявив, що його відпустили з-під домашнього арешту

25 Січня 2022
2157
25 Січня 2022
10:00

Співзасновник Nexta Протасевич заявив, що його відпустили з-під домашнього арешту

2157
Роман Протасевич заявив, що планує співпрацювати з центром «Системний правозахист», який підтримує режим Олександра Лукашенка.
Співзасновник Nexta Протасевич заявив, що його відпустили з-під домашнього арешту
Співзасновник Nexta Протасевич заявив, що його відпустили з-під домашнього арешту

Співзасновник та колишній головний редактор білоруського опозиційного телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич повідомив, що його відпустили з-під домашнього арешту. Про це він сказав в інтерв'ю директору провладного центру «Системний правозахист» Дмитру Бєлякову.

Протасевич перебував під домашнім арештом з червня 2021 року.

«Я ось тільки покинув місце, де я перебував під домашнім арештом», – сказав він в інтерв'ю.

За словами журналіста, у нього триває важкий процес соціалізації. Водночас він заявив, що буде співпрацювати з центром «Системний правозахист», який підтримує режим Олександра Лукашенка. Крім того, він планує перезапустити свій телеграм-канал Sprava.

Нагадаємо, опозиційний журналіст Роман Протасевич та його подруга Софія Сапега були затримані силовиками 23 травня 2021 року в аеропорту Мінська. Літак, на якому Сапега та Протасевич повертались з Афін до Вільнюса, був примусово посаджений ВПС Білорусі в аеропорту Мінська. 

Влада Білорусі завела проти Протасевича справи за статтями про організацію масових заворушень в Мінську і розпалювання соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Його підозрюють також у розголошенні держтаємниці та «образі президента». Сапегу ж підозрюють в організації масових заворушень і групових дій, що грубо порушують громадський порядок, а також в розпалюванні соціальної ворожнечі.

3 червня 2021 року державний канал «ОНТ» розповсюдив інтерв'ю із затриманим Романом Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році. Щирість того, що сказав Протасевич, можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували у СІЗО. 14 червня Протасевич під час спеціального брифінгу заявив, що почуває себе «добре» і його «ніхто не бив». Деякі з присутніх представників ЗМІ висловили сумнів у правдивості заяв Протасевича.

Протасевич протягом домашнього арешту періодично зникав з мережі, хоча у твіттері та інстаграмі з’явилися акаунти під його іменем, з яких він відповідав на повідомлення. Також журналіст анонсував власне медіавидання, хоча експерти відзначають, що він, по суті, перебуває у заручниках

Фото: скріншот з відео

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2157
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду