У Вільнюсі навпроти посольства Білорусі з’явився портрет Алеся Біляцького

У Вільнюсі навпроти посольства Білорусі з’явився портрет Алеся Біляцького

21 Грудня 2022
1025
21 Грудня 2022
18:30

У Вільнюсі навпроти посольства Білорусі з’явився портрет Алеся Біляцького

1025
Засновника та чільника правозахисного центру «Вясна» затримали у липні 2021 року. Його досі не судили, а лише продовжували термін утримання під вартою.
У Вільнюсі навпроти посольства Білорусі з’явився портрет Алеся Біляцького
У Вільнюсі навпроти посольства Білорусі з’явився портрет Алеся Біляцького

У Вільнюсі відкрили мурал з портретом голови правозахисного центру «Вясна» та лауреата Нобелівської премії миру 2022 року Алеся Біляцького. Про це повідомляє сайт «Вясна». 

Зображення розміщене на стіні вільнюської школи Vilnius Simonas Daukantas Progymnasium. Тут, навпроти посольства Білорусі, часто проходять акції, підкреслив поет, журналіст та представник правозахисного центру «Вясна» Сергій Сис:

«Я не можу без хвилювання тут сьогодні стояти, адже я бачу очі Алеся, в яких німий докір. Він дивиться на бік вулиці з чорними та сірими стінами нашого посольства. Ми часто тут проводимо свої акції. Ми хочемо достукатися до влади Білорусі і сказати: все, що вони роблять сьогодні, це неправильно. Але громадянське суспільство Білорусі живе, живе і житиме. Ми продовжуємо свою діяльність у Литві».

Ліна Шліпавічюте

Над створенням портрета на замовлення МЗС Литви працювали художники з лабораторії Kiaurai sieńs та команди з Каунасу Gyva Grafika. Дизайнеркою, а також керівницею проєкту виступила Ліна Шліпавічюте. «Я дотримувалася документального жанру — щоб люди впізнавали Алеся Біляцького. А ще особливість стріт-арту в тому, що для його створення потрібно чимало офіційних узгоджень та дозволів. Але всі пішли нам назустріч», — каже Ліна Шліпавічюте.

Алесь Біляцький – засновник та голова правозахисного центру «Вясна», віцепрезидент Міжнародної федерації прав людини (FIDH) з 2007 по 2016 роки. Його арештували 14 липня 2021 року під час масових затримань спецслужбами представників правозахисної спільноти Білорусі. Спочатку Біляцькому висунули обвинувачення за статтею 342 Кримінального кодексу Республіки Білорусь («Організація та підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або активну участь у них») та статтею 243 («Ухилення від сплати податків»). Зараз його звинувачують за статтею 228 КК («Контрабанда») та частиною 2 статті 342 КК («Фінансування групових дій, що грубо порушують громадський порядок»). Біляцького досі не судили, а лише продовжували йому термін утримання під вартою. Правозахисники визнали його політичним в'язнем.

Фото: сайт «Вясна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1025
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду