Софія Сапега попросила Лукашенка про помилування

Софія Сапега попросила Лукашенка про помилування

27 Червня 2022
1430
27 Червня 2022
10:30

Софія Сапега попросила Лукашенка про помилування

1430
Дівчину засудили до шести років позбавлення волі за адміністрування опозиційного телеграм-каналу «Чорна книга Білорусі».
Софія Сапега попросила Лукашенка про помилування
Софія Сапега попросила Лукашенка про помилування

У Білорусі росіянка Софія Сапега попросила самопроголошеного президента Олександра Лукашенка про помилування. Про це пише Російська служба BBC із посиланням на текст звернення та адвоката ув'язненої.

Сапегу засудили до шести років позбавлення волі за адміністрування опозиційного телеграм-каналу «Чорна книга Білорусі» (вирок вона не оскаржувала, 17 травня він набув чинності). Разом із колишнім головредом телеграм-каналу Nexta Романом Протасевичем її затримали 23 травня 2021 року в аеропорту Мінська. Літак, на якому Сапега та Протасевич повертались з Афін до Вільнюса, був примусово посаджений ВПС Білорусі. 

У зверненні щодо помилування Сапега попросила Лукашенка звільнити її від відбування шестирічного терміну або замінити його більш м'яким покаранням.

«Я лише хочу бути поряд зі своєю родиною... Я хочу вільно дихати...», – йдеться у клопотанні.

Також вона написала, що визнала провину і виконала всі умови досудової угоди зі слідством: «надавала повні, послідовні, правдиві та зізнання» і «сприяла слідству у розкритті низки злочинів, які скоїли інші особи».

Опозиційні дії, за які її засудили, Сапега тепер пояснює «молодістю і дурістю», а також нестійким психічним та фізичним станом. Вона заявила, що «потрапила під вплив деструктивно налаштованої групи людей», а перебуваючи за ґратами «повністю усвідомила протиправність та незаконність» своїх дій і «щиро кається» в них.

Адвокат дівчини повідомив журналістам, що для помилування необхідно погасити всю зазначену у вироку суму нібито нанесених збитків. Сапега пише у проханні, що «на сьогодні» ні в неї, ні в її батьків немає грошей, щоб погасити весь борг. Наразі вона «винна» державі 160 тисяч білоруських рублів (близько 1,4 млн грн).

На нібито підтвердження своїх слів Сапега нагадала, що у серпні 2021 року виступила на державному канаді «Білорусь 1» зі зверненням до білорусів про «неприпустимість вчинення протиправних дій».

Її колишній партнер Роман Протачсевич випустив низку відео для білоруської пропаганди, під час яких «зізнавався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році, критикував опозицію та нібито висловлював каяття. 

У січні 2022 року Протасевич повідомив, що його відпустили з-під домашнього арешту і що він співпрацюватиме з провладною організацією.

Фото: телеграм-канал «Вясна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1430
Читайте також
07.06.2023 19:32
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
715
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду