У Мінську розпочався суд над правозахисниками «Вясни»

У Мінську розпочався суд над правозахисниками «Вясни»

6 Січня 2023
999

У Мінську розпочався суд над правозахисниками «Вясни»

999
Біляцький, Стефанович та Лабкович своєї провини не визнали.
У Мінську розпочався суд над правозахисниками «Вясни»
У Мінську розпочався суд над правозахисниками «Вясни»

У Мінську 5 січня почався суд над головою правозахисного центру «Вясна» Алесем Біляцьким, його заступником Валентином Стефановичем і координатором «вільних виборів» Володимиром Лабковичем. Дмитра Соловйова, який перебуває за кордоном, судять заочно. Про це повідомляє «Вясна».

Під час судового засідання правозахисники подали клопотання, щоб процес вели білоруською мовою і щоб із них зняли наручники, оскільки це принижує їхню гідність. Суддя відмовилася задовольнити перше клопотання. Сказала, що в Білорусі дві державні мови. Проте вона дозволила їм продовжувати говорити в суді білоруською. Друге клопотання правозахисників не розглянули.

Також суд не задовольнив клопотання про звільнення Алеся Біляцького з-під варти. Адвокати просили про це, бо Біляцький має серцево-судинне захворювання. Суд як причину відмови назвав те, що правозахиснику інкримінують статтю з категорії тяжких, а він може втекти за кордон.

Біляцький, Стефанович та Лабкович своєї провини не визнали.

Матеріали справи займають 283 томи по 300 сторінок. Це рекордна за обсягом політична справа в Білорусі.

Наступне засідання відбудеться 6 січня.

Алеся Беляцького, Валентина Стефановича і Володимира Лабковича тримають під вартою з 14 липня 2021 року. Звинувачують у фінансуванні антиурядових протестів та контрабанді грошей. Їм загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

В правозахисному центрі «Вясна» вважають звинувачення політично мотивованими, а Біляцького та інших фігурантів справи політичним в'язнями.

Цьогоріч Алесь Беляцький здобув Нобелівську премію миру. Лауреатами також стали український Центр громадянських свобод і російська правозахисна організація «Меморіал».

Фото: «БелТа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
999
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду