Єрмак розповів, як ухвалювали рішення щодо обміну Медведчука

Єрмак розповів, як ухвалювали рішення щодо обміну Медведчука

29 Грудня 2022
1958
29 Грудня 2022
20:08

Єрмак розповів, як ухвалювали рішення щодо обміну Медведчука

1958
Як раніше відзначав у своїх коментарях очільник Офісу президента, Медведчук є важливим для Росії носієм інформації, і ФСБ була зацікавлена в цьому обміні.
Єрмак розповів, як ухвалювали рішення щодо обміну Медведчука
Єрмак розповів, як ухвалювали рішення щодо обміну Медведчука

Обмін ексголови забороненої партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктора Медведчука вирішувався на рівні розвідок України та РФ. Згоду на його обмін дав президент Володимир Зеленський. Про це керівник Офісу президента Андрій Єрмак розповів в інтерв'ю для YouTube-каналу Наталії Мосейчук.

Ведуча поставила питання про те, чи давав президент згоду на обмін Віктора Медведчука. «Так. Безумовно», – сказав чільник ОП. Як уточнив Єрмак, сам він не спілкувався з Медведчуком під час процесуальних дій щодо нього. «Бажання не було. Усі працювали професійно. Я думаю, що наостанок він усе сам сказав СБУ з процесуальної точки зору», – додав Єрмак.

Нагадаємо, Україна погодилася обміняти підозрюваного у державній зраді Віктора Медверчука задля повернення з російського полону 215 військових та цивільних. Обмін відбувся 21 вересня. Цього дня були звільнені 215 українських військових, серед них 108 бійців полку «Азов».  

Як заявив тоді голова Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов, Медведчук найбільше потрібен саме ФСБ, адже через нього йшло фінансування багатьох агентурних мереж в Україні, як і фінансування російських посадовців і наповнення негласного бюджету ФСБ. «Це засіб і впливу, і заробляння та відмивання коштів. Це і є головна причина, чому вони так за нього боролись», – сказав Буданов.

Сам Андрій Єрмак раніше відзначав у своїх коментарях, що Медведчук є важливим носієм інформації для Росії.

Віктор Медведчук 24 лютого втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив, що СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

За даними СБУ, ФСБ Росії намагалася вивезти Медведчука до невизнаного Придністров'я, а потім до РФ. Однак доїхати Медведчук зміг лише до меж Київської області. Його дружина Оксана Марченко виїхала з України перед початком повномасштабної війни.

Медведчук просив президента Володимира Зеленського обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя, однак Росія відмовилась від цього.

Личаківський районний суд Львова залишив Медведчука під вартою до 14 листопада.

До моменту своєї втечі, 24 лютого, Медведчук залишався під домашнім арештом. Такий запобіжний захід йому обирали двічі в межах різних кримінальних проваджень: 13 травня (щодо видобутку нафти і газу в Чорному морі) та 12 жовтня 2021 року (щодо сприяння діяльності терористичної організації через постачання вугілля з окупованих територій Донбасу). 2 листопада 2021 року Печерський суд змінив запобіжний захід для Медведчука з домашнього арешту на особисте зобов'язання до 31 грудня в межах епізоду про держзраду і замах на розграбування національних ресурсів у Криму. В іншій справі домашній арешт залишався чинним.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1958
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду