ЗМІ: Росія просила Україну обміняти Медведчука

ЗМІ: Росія просила Україну обміняти Медведчука

3 Січня 2023
9820

ЗМІ: Росія просила Україну обміняти Медведчука

9820
Про те, що саме російська сторона запропонувала обміняти Віктора Медведчука, розповіли турецькі ЗМІ.
ЗМІ: Росія просила Україну обміняти Медведчука
ЗМІ: Росія просила Україну обміняти Медведчука

Запит на обмін підозрюваного в державній зраді одного з колишніх лідерів партії ОПЗЖ Віктора Медведчука спершу надійшов від Росії. Про подробиці обміну йдеться в статті турецького видання Hurriyet.

«Запит (на обмін Медведчука. – ДМ) походив від росіян, і коли українці погодилися, переговори відбулися в Анкарі, Туреччина, на базі Національної розвідувальної організації. Вони тривали певний час», — йдеться в матеріалі.

21 вересня вдалося повернути з російського полону 215 українських військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі», в обмін на підозрюваного в державній зраді народного депутата Віктора Медведчука.  

Обмін вирішили провести також у Туреччині. Україні довелося погодитися на умову російської сторони про те, щоб командири полку «Азов» залишилися в Туреччині.

У день обміну в аеропорт Анкари прилетіли літаки з України та Росії. В одному з них них перебував Віктор Медведчук, а в іншому — п'ять офіцерів ЗСУ, яких взяли в полон у Маріуполі. 

За інформацією турецького видання, після приземлення під наглядом працівників турецької розвідки в російський літак увійшли представники української сторони, а в літак з України — члени делегації з РФ. Вони перевірили стан здоров'я Медведчука та командирів з «Азовсталі».

Нагадаємо, до 24 лютого Медведчук залишався під домашнім арештом. У день повномасштабного російського вторгнення він втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив, що СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

За даними СБУ, ФСБ Росії намагалася вивезти Медведчука до невизнаного Придністров'я, а потім до РФ. Однак доїхати Медведчук зміг лише до меж Київської області. 

Раніше Медведчук просив президента Володимира Зеленського обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя, однак Росія відмовилась від цього.

Фото: пресслужба СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9820
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду