Україна повернула з російського полону 10 військовослужбовців і двох цивільних

Україна повернула з російського полону 10 військовослужбовців і двох цивільних

3 Квітня 2023
3864
3 Квітня 2023
19:30

Україна повернула з російського полону 10 військовослужбовців і двох цивільних

3864
П'ятеро з них мають важкі поранення.
Україна повернула з російського полону 10 військовослужбовців і двох цивільних
Україна повернула з російського полону 10 військовослужбовців і двох цивільних

У понеділок, 3 квітня, в Україну з російського полону повернули 12 українців. Серед них — п’ятеро важкопоранених. Про це повідомили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

«З неволі звільнено 12 українців: 10 військових і двоє цивільних. Десятеро оборонців належать до солдатського та сержантського складу. Вони були захоплені в полон, зокрема, у боях біля Бахмута, сіл Опитного та Оріхово-Василівки на Донеччині, поблизу Кремінної та Червонопопівки на Луганщині. Також повернуто двох цивільних, яких агресор утримував як заручників: із села Липці Харківської області та Маріуполя», — йдеться в повідомленні. 

У штабі нагадали, що 24 березня Україна добровільно та без жодних умов повернула до Росії усіх п'ятьох важкопоранених полонених, як цього вимагає міжнародне гуманітарне право. Натомість держава-агресорка відпустила лише п’ятьох важкопоранених українців, а не всіх.

«Це промовисто демонструє небажання ворога дотримуватися Женевських конвенцій, нічим не виправдану жорстокість стосовно важкопоранених та кричущу відсутність зацікавленості у налагодженні подальших обмінів для особливо вразливих категорій полонених та цивільних заручників», — зазначило відомство.

Від початку повномасштабного вторгнення з російського полону вже звільнили 2005 українців. 

Нагадаємо, 7 березня цього року з російського полону звільнили 130 військовослужбовців.

24 березня 2022 року відбувся перший обмін між Україною та Росією, тоді було звільнено українських моряків із рятувального катера «Сапфір», яких направили на острів Зміїний.  

21 вересня задля повернення 215 військових та цивільних з російського полону, зокрема захисників «Азовсталі», Україна віддала Росії підозрюваного в державній зраді народного депутата Віктора Медведчука.

23 та 24 листопада відбулися нові обміни, з полону Росії повернулись 36 українців, серед них були захисники Маріуполя та захисники ЗАЕС. 

31 грудня з російського полону було звільнено 140 українців. Серед них — поранені, а також захисники Маріуполя, острова Зміїний, добровольці ТрО зі Славутича.

4 лютого 2023 року Україні вдалося повернути з російського полону 116 захисників, а також тіла загиблих під Соледаром британських волонтерів Крістофера Метью Перрі, Ендрю Тобіаса Метью Бегшоу та українця Євгенія Кулика. 

Фото: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3864
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду