Медведчук був потрібний передусім ФСБ — Кирило Буданов

Медведчук був потрібний передусім ФСБ — Кирило Буданов

22 Вересня 2022
1432
22 Вересня 2022
21:09

Медведчук був потрібний передусім ФСБ — Кирило Буданов

1432
Обмін прокоментували Кирило Буданов, Андрій Єрмак та Василь Малюк.
Медведчук був потрібний передусім ФСБ — Кирило Буданов
Медведчук був потрібний передусім ФСБ — Кирило Буданов

В обмін на 215 українських військовополонених довелося видати Росії народного депутата Віктора Медведчука, бо він найбільше потрібен ФСБ. Про це на брифінгу заявив голова ГУР Міноборони України Кирило Буданов. Також обмін прокоментували голова Офісу президента Андрій Єрмак та керівник СБУ Василь Малюк.

Відповідаючи на питання журналіста «РБК-Україна», Кирило Буданов сказав:

«З точки зору розвідки, Медведчук на даному етапі найбільше потрібен саме ФСБ, а не комусь там конкретно. Через нього йшло фінансування багатьох агентурних мереж тут, ішло фінансування певних посадовців та взагалі наповнення негласного бюджету ФСБ. Тому він їм конче потрібен. Це засіб і впливу, і заробляння та відмивання коштів. Це і є головна причина, чому вони так за нього боролись».

Андрій Єрмак додав, що Медведчук є дуже потужним носієм інформації для Росії.

Як наголосив Василь Малюк, обмін Медведчука на 200 українських військовополонених — «це ознака того, що він був топовим зрадником України».

Нагадаємо, 21 вересня відбувся обмін полоненими з Росією, зокрема, були звільнені 215 українців військових, серед них 108 бійців «Азову». 

24 лютого Медведчук втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив, що СБУ вдалося його затримати.

За даними СБУ, ФСБ Росії намагалася вивезти Медведчука до невизнаного Придністров'я, а потім до РФ. Однак доїхати Медведчук зміг лише до меж Київської області. Його дружина Оксана Марченко виїхала з України перед початком повномасштабної війни.

Медведчук просив президента Володимира Зеленського обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя, однак Росія відмовилась від цього.

Личаківський районний суд Львова залишив Медведчука під вартою до 14 листопада.

До моменту своєї втечі, 24 лютого, Медведчук залишався під домашнім арештом.

Як повідомив після обміну Генеральний прокурор України Андрій Костін, досудове розслідування щодо Медведчука завершене, а його свідчення задокументовані.

Президент Володимир Зеленський вважає, що віддати Медведчука за справжніх воїнів не шкода. Адже він пройшов всі слідчі дії, які передбачені законодавством, Україна отримала від нього все, що необхідно для встановлення правди в рамках кримінальних проваджень.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1432
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду