СБУ повідомила про підозру священникам Києво-Печерської лаври за прославляння «матушки России»

СБУ повідомила про підозру священникам Києво-Печерської лаври за прославляння «матушки России»

1 Грудня 2022
1250
1 Грудня 2022
17:00

СБУ повідомила про підозру священникам Києво-Печерської лаври за прославляння «матушки России»

1250
Священників УПЦ МП офіційно підозрюють у виправдовуванні та прославлянні збройної агресії Росії проти України.
СБУ повідомила про підозру священникам Києво-Печерської лаври за прославляння «матушки России»
СБУ повідомила про підозру священникам Києво-Печерської лаври за прославляння «матушки России»

Співробітники Служби безпеки України повідомили про підозру організаторам богослужіння у Києво-Печерській Лаврі, під час якого прославляли «русскій мір».

СБУ повідомляє, що досудового розслідування встановило факт протиправних дій одного із священнослужителів і його спільників, які брали участь у тій службі. Це підтверджують відповідні експертні дослідження.

Вказаних осіб підозрюють у вчиненні правопорушень за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників, вчинене групою осіб).

Досудове розслідування здійснюють слідчі СБУ за процесуального керівництва Київської міської прокуратури.

Нагадаємо, у Києво-Печерській лаврі під час богослужіння 12 листопада прославляли Росію. Священник Православної церкви України Михайло Омелян опублікував відео з Лаври, на якому церковний хор співає пісню, у тексті якої згадують про «матушку-Русь» та «Россию».

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло визнав, що на одному з молебнів парафіяни співали пісню про Росію. Але заявив, що вона не є богослужбовим піснеспівом, а світською піснею. Отцю Захарію, який допустив піснеспів, заборонили служити літургії.

15 листопада Служба безпеки відкрила кримінальне провадження щодо співів із прославлянням Росії під час богослужіння у Києво-Печерській лаврі. 

22 листопада СБУ спільно з Нацполіцією та Нацгвардією провели обшуки на території Києво-Печерської лаври. Також вони перевірили приміщення Корецького монастиря УПЦ МП, жіночого монастиря та приміщення Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ на Рівненщині.

Під час обшуків СБУ виявила у монастирях та приміщеннях УПЦ МП мільйони готівки різною валютою, громадян Росії з «сумнівними» документами та літературу про «царя» і «єдиний народ». Знайдені у монастирях журнали та брошури призначались «для тех, кто любит Россию», розповідали про «спільну багатовікову історію, єдиний братній народ і єдину країну» і «передчували Новоросію».

Крім того, під час обшуків у Почаївській духовній семінарії та Івано-Франківській єпархії УПЦ МП працівники СБУ та Нацполіції знайшли шеврони «донських козаків» та велику кількість антиукраїнських матеріалів. Більшість літератури – авторства російських діячів за видавництва російських друкарень. У ній заперечується існування українського народу, мови та право України на державність.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1250
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду