detector.media
27.12.2022 09:39
Намісник Лаври Павло звернувся до Зеленського: просить не забирати храми в УПЦ МП і не диктувати, коли Різдво
Намісник Лаври Павло звернувся до Зеленського: просить не забирати храми в УПЦ МП і не диктувати, коли Різдво
Напередодні директор заповідника повідомив Павлу, що 31 грудня закінчується термін оренди Успенського та Трапезного соборів Лаври.

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь) звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням залишити Успенський та Трапезний собори Лаври у віданні Української православної церкви Московського патріархату.

Відеозвернення владики Павла опублікували на ютуб-каналі Києво-Печерської лаври. 

Як розповів митрополит Павло, 26 грудня директор державного заповідника «Києво-Печерська лавра» повідомив йому, що 31 грудня закінчується термін оренди Успенського та Трапезного соборів на території Верхньої лаври.  

«Вже 1 січня ми не маємо права переступати пороги Трапезного і Успенського соборів. Нас ніхто не сповістив письмово хоча б за місяць, у нас на руках довгострокові договори оренди, ми служили до війни щодня», — поскаржився намісник Лаври.

Владика Павло закликав Зеленського прийти до Лаври, щоб переконатися «на власні очі, скільки вірян приходять на богослужіння у недільний чи святковий день».

«Протягом 30 років я, будучи намісником обителі, постійно перебуваю тут, і разом зі мною 220 чоловік братії, котрі постійно моляться за нашу державу, за наше військо. І не тільки молимося — ми постійно перебуваємо в труді, стараємося допомогти всім нужденним», — додав митрополит.

Лебідь заявив, що він звертався до міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка щодо цієї ситуації, але відповіді не отримав.

Намісник Лаври закликав Зеленського не забирати в УПЦ МП храми і зробити так, щоб «ті люди, які не мають нічого спільного з церквою, не указували, коли нам святкувати Різдво Христове, не указували нам, до якої церкви ходити».

«Нам достатньо, коли ворог б’є по наших людях, нам достатньо тої біди і горя, коли люди голодують у холоді та без світла. І ще хочете забрати віру в людей? Хочете забрати останню надію? Не робіть цього», – сказав Павло.

Він закликав президента «дати достойні укази Кабінету міністрів» і «дати укази партії, щоб не підписували ці бездарні документи проти церкви».

«Ми не вмішуємося в політику, не вмішуємося в економіку. Ми тільки просимо, щоб Господь зберіг нас в нашій церкві, церкву для нас і в нашій державі», ­– підсумував Лебідь.

Нагадаємо, 4 листопада 2021 року у Києво-Печерській лаврі під час зйомок гасіння пожежі в одному з приміщень монастиря виник конфлікт між журналістами «Магнолія-ТБ» та «братами» намісника Павла. Насельник монастиря силоміць забрав у журналіста телефон, а митрополит Павло наказав «нічого не віддавати» представнику медіа.

Згодом стало відомо, що 12 листопада у Києво-Печерській лаврі під час богослужіння прославляли Росію. Священник ПЦУ Михайло Омелян опублікував відео, на якому церковний хор співає пісню, у тексті якої згадують про «матушку-Русь». Відео вивчають поліція та СБУ.

СБУ порушила справу щодо прославляння «русского мира» у Києво-Печерській лаврі.

Згодом намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло визнав, що на одному з молебнів парафіяни співали пісню про Росію. Але заявив, що вона не є богослужбовим піснеспівом – назвав її світською. Отцю Захарію, який допустив піснеспів, заборонили служити літургії.

22 листопада Служба безпеки України спільно з Національною поліцією та Національною гвардією прийшли з обшуками на території Києво-Печерської лаври.

Тоді СБУ виявила в Лаврі та інших храмах УПЦ МП мільйони готівки, громадян Росії з «сумнівними» документами та літературу про «царя» і «єдиний народ». Знайдені у монастирях журнали та брошури призначались «для тех, кто любит Россию», розповідали про «спільну багатовікову історію, єдиний братній народ і єдину країну» і «передчували Новоросію».

Після того правоохоронці провели низку обшуків по монастирях та єпархіях УПЦ МП майже по всій країні. Слідчі знайшли в єпархіях російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії «ОПЗЖ» і «методички» патріарха РПЦ Кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян, у Харкові виявили прокремлівську літературу, готівку і російські сухпайки, а на Буковині – директиви з Москви та відзнаки за окупацію Криму.

11 грудня сім священників УПЦ МП потрапили під санкції Ради національної безпеки й оборони. Раніше президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції проти 10 представників церкви, зокрема й проти намісника Києво-Печерської Лаври Павла.

9 грудня парламентський комітет підтримав законопроєкт щодо заборони в Україні УПЦ МП. У пояснювальній записці до документу зазначають, що дії російської церкви «мають не релігійний, а політичний характер».

Фото: скриншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY