Рада ухвалила закон «Про медіа»

Рада ухвалила закон «Про медіа»

13 Грудня 2022
8960
13 Грудня 2022
18:09

Рада ухвалила закон «Про медіа»

8960
Ухвалення цього закону є однією з вимог для вступу України до ЄС.
Рада ухвалила закон «Про медіа»
Рада ухвалила закон «Про медіа»

У вівторок, 13 грудня, Верховна Рада ухвалила новий закон «Про медіа» у другому читанні і в цілому. Про це повідомила заступниця голови комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, членкиня фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук.

Відповідний законопроєкт №2693- д підтримали 299 нардепів.

«Законопроект про медіа проголосували в цілому! 299 депутатів за 10 років, три скликання і нарешті ми, депутати 9-го скликання, це зробили – з’являться нові сучасні правила для медіа. Розпочинається наша інформаційна європейська інтеграція. Горда, що є співавтором медійної реформи в Україні», — написала Кравчук у фейсбуці.

Нардеп фракції «Голос» Ярослав Железняк зазначив, що документ ухвалили з компромісними позиціями.

«1. Врегулювання статусу каналу "Рада" (канал має забезпечувати трансляцію засідань Парламенту, а у час воєнного стану і обмеження прямих трансляцій, канал викладає записи у день проведення пленарного засідання). 2. Вилучені норми щодо виборчого законодавства», — повідомив Железняк у телеграмі.

З фракції «Слуга народу» за законопроєкт проголосували 195 нардепів, з «Європейської солідарності» — 18, з «Батьківщини» — 9, з «Платформи за життя»  — 15, з групи «За майбутнє» — 11, з «Голосу» — 14, з групи «Довіра» — 15, «Відновлення України» — 12, з позафракційних — 10 нардепів.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував  Раді підтримати законопроєкт «Про медіа» у другому читанні і в цілому 6 грудня.

Представництво Євросоюзу в Україні на початку листопада повідомило, що була надана попередня неофіційна оцінка стосовно погодження законопроєкту «Про медіа» із Директивою про аудіовізуальні медіа-послуги (AVMSD), щоб допомогти українській владі розробити та погодити таке законодавство з нормами ЄС щодо аудіовізуальних медіа.

30 серпня Верховна Рада підтримала законопроєкт №2693- д у першому повторному читанні, 233 нардепи проголосували «за».

23 серпня комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики більшістю голосів підтримав за основу законопроєкт «Про медіа», доопрацьований в комітеті.

27 липня 2022 року нардепи внесли доповнення до законопроєкту «Про медіа».

29 серпня низка народних депутатів звернулися до спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука із закликом зняти документ із найближчого пленарного засідання. На думку 34 нардепів, серед яких були представники п'яти фракцій та позафракційні, в оновленому документі існують «небезпеки розмінування культурного кордону з Росією».

Ілюстративне фото: пресслужба Верховної Ради України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8960
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Антибот
491 дн. тому
Нарешті, люто плюсую
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду