Євгенія Кравчук: Закон про медіа не передбачає обов’язкову реєстрацію онлайн-ЗМІ і не дозволяє Нацраді без суду блокувати медіа

Євгенія Кравчук: Закон про медіа не передбачає обов’язкову реєстрацію онлайн-ЗМІ і не дозволяє Нацраді без суду блокувати медіа

12 Грудня 2022
2499
12 Грудня 2022
18:39

Євгенія Кравчук: Закон про медіа не передбачає обов’язкову реєстрацію онлайн-ЗМІ і не дозволяє Нацраді без суду блокувати медіа

2499
Віцеголова Комітету гуманітарної та інформполітики: деякі депутати блокують прийняття закону, але, сподіваюсь, знайдуть у собі здоровий глузд.
Євгенія Кравчук: Закон про медіа не передбачає обов’язкову реєстрацію онлайн-ЗМІ і не дозволяє Нацраді без суду блокувати медіа
Євгенія Кравчук: Закон про медіа не передбачає обов’язкову реєстрацію онлайн-ЗМІ і не дозволяє Нацраді без суду блокувати медіа

Новий законопроєкт про медіа не передбачає обов’язкової реєстрації для онлайн-ЗМІ і скасовує повноваження Нацради повністю блокувати медіа без рішення суду.

Про це повідомила заступниця голови парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук в етері телемарафону.

Новий законопроєкт про медіа передбачає не обов’язкову, а добровільну реєстрацію для онлайн-ЗМІ. Водночас реєстрація надаватиме такому ЗМІ законодавчий захист та низку преференцій.

«Ми даємо можливість добровільно прийти до Нацради і сказати, що хочете вважатися медіа і щоб вас закон захищав як журналіста», — наголосила Кравчук.

Водночас вона уточнила, що незареєстровані ЗМІ не будуть позбавлені акредитації.

«Це на розсуд міністерств і відомств. Але завжди є обмежена кількість місць, і тоді реєстрація дозволить бути в пріоритеті при акредитації, але не обов’язково. І мені здається, що це нормально, бо має ж бути якась логіка», — зазначила Кравчук.

Що стосується власників ютуб-платформ, то Кравчук уточнила, що юрисдикція українського законодавства не поширюється на платформи спільного доступу. Водночас законопроєкт дає можливість авторам ютуб-блогів добровільно ідентифікуватись як медіа.

Крім того, проєкт закону скасовує повноваження Нацради повністю блокувати медіа без рішення суду. При цьому зареєстровані медіа не можна буде заблокувати взагалі, навіть тимчасово, а незареєстровані — лише до двох тижнів.

Без рішення суду Нацрада може заблокувати лише анонімні медіа, які не мають ні ідентифікованих журналістів, ані власників. «І з цим погоджуються всі, бо там навіть незрозуміло, кому Нацрада має писати», — пояснила депутатка.

Щодо незареєстрованих медіа на комітеті розглядали можливість замінити блокування на подвійний штраф, однак від цієї пропозиції відмовились. «Це фактично означає, що хтось буде відкуповуватись (зокрема і за російські гроші), платити штрафи і не знімати контент», — розповіла Кравчук.

«Тільки якщо будуть писати статті "Путін, прийди, ти наш рятівник", то Нацрада може застосувати штраф, а потім звернутись до суду», — сказала Кравчук.

Депутатка також уточнила, що для накладання санкцій медіа повинне написати три статті, які порушують законодавство України (наприклад, закликають до вторгнення Росії), і після зауважень Нацради місяць їх не знімати.

Вона уточнила, що санкції не стосуватимуться критики влади.

Кравчук також заявила, що деякі депутати перешкоджають ухваленню закону про медіа.

«Я хочу звернутися до колег із фракції "Голос". Бо чомусь не всі ваші колеги із фракції розуміють важливість змін до виборчого законодавства, які ми напрацювали разом з відповідними громадськими організаціями та індустрією. І є фракція, я можу її назвати, це "Батьківщина", яка блокує ці зміни», — сказала депутатка.

Кравчук закликала своїх колег «попрацювати у фракціях і прояснити це питання»: «Я думаю, що політики знайдуть в собі здоровий глузд не блокувати євроінтеграцію».

Вона додала, що низка громадських організацій та індустріальних союзів висловили підтримку новому закону про медіа. «Бо всі свідомі люди розуміють, наскільки важлива і інформаційна безпека, і євроінтеграція», — сказала депутатка.

Як писав «Детектор медіа», 30 серпня Верховна Рада підтримала законопроєкт №2693-д у першому повторному читанні, 233 нардепи проголосували «за».

23 серпня комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики більшістю голосів підтримав за основу законопроєкт «Про медіа», доопрацьований в комітеті.

27 липня 2022 року нардепи внесли доповнення до законопроєкту «Про медіа».

29 серпня низка народних депутатів звернулися до спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука із закликом зняти документ із найближчого пленарного засідання. На думку 34 нардепів, серед яких були представники п'яти фракцій та позафракційні, в оновленому документі існують «небезпеки розмінування культурного кордону з Росією».

Фото: «Слуга народу»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2499
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду