Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав за основу доопрацьований проєкт закону «Про медіа»

Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав за основу доопрацьований проєкт закону «Про медіа»

23 Серпня 2022
1919
23 Серпня 2022
17:21

Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав за основу доопрацьований проєкт закону «Про медіа»

1919
Комітет звернеться до керівництва Верховної Ради України щодо відкликання зареєстрованого у 2020 році проєкту «Про медіа» і зареєструє новий текст.
Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав за основу доопрацьований проєкт закону «Про медіа»
Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав за основу доопрацьований проєкт закону «Про медіа»

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні 23 серпня 2022 року більшістю голосів підтримав за основу законопроєкт «Про медіа», доопрацьований в комітеті

Комітет схвалив доопрацьовану редакцію законопроєкту про медіа та ухвалив рішення звернутися до керівництва Верховної Ради України про відкликання законопроєкту № 2693-д «Про медіа», подати схвалену доопрацьовану редакцію законопроєкту про медіа на реєстрацію, з висновком комітету про прийняття його за основу, з продовженням строку подання до нього поправок і пропозицій наполовину (21 день). Відповідно альтернативний законопроєкт «Про медіа в Україні» (№ 2693-2) за результатами розгляду рекомендував відхилити.

Під час засідання члени комітету від фракції «Європейська солідарність» наполягали присвятити постатейному розгляду цього проєкту окреме засідання. Вони озвучили свої зауваження, приміром, що оновлений проєкт не враховує низку нещодавно ухвалених і вже чинних законодавчих норм. 

Голова Комітету Микита Потураєв закликав голосувати за доопрацьований законопроєкт і запропонував всі пропозиції вносити до другого читання. Він запевнив, що проєкт буде надісланий на експертизу до Єврокомісії. 

Член комітету народний депутат Володимир В’ятрович вважає, що за такий варіант проєкту голосувати не можна. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook: «…Законопроєкт істотно послаблює захист української мови. Наприклад, дозволяє практично безкарно порушувати в розмірі до 10% квоту на українські пісні на радіо. 

Ним вносяться руйнівні зміни в інші закони, наприклад, прибирається з закону про кінематографію заборона популяризації органів влади держави-агресора. ..

На моє переконання, жоден відповідальний депутат не має права голосувати за таку версію законопроєкту навіть у першому читанні. Ми маємо змусити реваншистів відступити і захистити норми, які захищають нашу мову й культурний простір від рашизму».

Нагадаємо, закон про медіа – крок до імплементації  рекомендацій Єврокомісії в рамках отримання Україною статусу країни-кандидата ЄС.

Нагадаємо, законопроєкт № 2693-д «Про медіа» зареєстрували у Верховній Раді 27 грудня 2019 року. Він має стати комплексним документом, що замінить кілька медійних законів.

19 травня 2020 року парламент відправив цей проєкт на повторне перше читання.

Законопроєкт пропонує запровадити регуляцію онлайн-ЗМІ, діяльність блогерів та різних вебплатформ (на кшталт Netlix чи Facebook). Передбачено й механізм співрегуляції. Окремий розділ законопроєкту присвячено мовленню громад (community media) — третьому сектору мовлення, що існує в Європі паралельно із суспільним та комерційним.

Також документ передбачає розширення повноважень регулятора — Нацради з питань телебачення та радіомовлення.

Ухвалення цього закону є однією з вимог для вступу України до ЄС.

На думку голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, закон про медіа стане однією з найбільш дискусійних євроінтеграційних ініціатив, які планує ухвалити український парламент.

Відкрито обговорити, доопрацювати й ухвалити нове законодавство про медіа владу закликала група громадських організацій, що працюють у сфері ЗМІ.

Верховна Рада планує ухвалити закон «Про медіа» у двох читаннях восени.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1919
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду