Потураєв: Вилучення поправок до Виборчого кодексу викликає посмішку, бо опоненти отримають радикальніші зміни

Потураєв: Вилучення поправок до Виборчого кодексу викликає посмішку, бо опоненти отримають радикальніші зміни

15 Грудня 2022
3183
15 Грудня 2022
10:11

Потураєв: Вилучення поправок до Виборчого кодексу викликає посмішку, бо опоненти отримають радикальніші зміни

3183
Микита Потураєв: Наші опоненти, які наполягали вилучити цей розділ, не розуміють, на що вони наражаються.
Потураєв: Вилучення поправок до Виборчого кодексу викликає посмішку, бо опоненти отримають радикальніші зміни
Потураєв: Вилучення поправок до Виборчого кодексу викликає посмішку, бо опоненти отримають радикальніші зміни

Голова парламентського комітету із питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв в інтерв’ю «Детектору медіа» назвав вилучення поправок до Виборчого кодексу під час ухвалення закону «Про медіа» «болючим» компромісом. Однак у майбутньому противники поправок отримають значно радикальніші зміни через нову директиву ЄС «Акт про свободу медіа», вважає він.

«Якщо на компроміс по каналу "Рада" я погодився, то вилучення поправок до Виборчого кодексу, на яке довелося погодитись, особисто для мене було неприйнятним. Тому що цей розділ ми робили разом зі громадськими організаціями, медійниками і міжнародними партнерами. І це був хороший розділ, бо він встановлював не лише правила для медіа, а й їхні права під час виборів. Не скажу, що він повністю розв’язував усі проблеми, пов’язані з роботою медіа під час виборів, але добряче допомагав медійникам говорити з політиками і політичними силами на рівних. Значно зменшувався можливий тиск політиків на медіа. Тобто там були і правила, і права. Мені було шкода відмовлятися від цих норм, бо медійники цього розділу дуже чекали. Я вже не кажу про громадянське суспільство і міжнародних партнерів», — каже Потураєв.

Нардеп зазначив, що цей розділ не був прямо прописаний у зобов’язаннях України перед ЄС: «Але ми вирішили, що весь цей розділ, який прописаний якісно, наступного тижня будемо реєструвати як зміни до Виборчого кодексу і вимагатимемо його проголосувати».

«Наші опоненти казали: давайте Виборчий кодекс змінювати окремо. Ну, добре, ми його будемо змінювати окремо! Але уточню важливий момент. Наші опоненти, які наполягали вилучити цей розділ із закону "Про медіа", не розуміють, на що вони наражаються. Саме політики. Бо всі знають, що в першому півріччі наступного року буде ухвалена нова директива в ЄС. Спочатку її ухвалить Європарламент, потім ратифікують парламенти всіх держав-членкинь. Але протягом року з’явиться нова директива "Акт про свободу медіа", в якій є вимоги до медіа і їхніх прав під час виборів. Вони виписані так, що українським політикам, які звикли до старого, буде непереливки. Тому вилучення цього розділу із закону в мене викликає посмішку. Ви не хотіли обережних правил гри і матимете значно радикальніші зміни. Бо щойно ця директива вступить у силу, ми будемо змушені її імплементувати. Коротше, добре сміється той, хто сміється останнім. І в цьому сенсі це точно будемо ми», — каже Потураєв.

13 грудня Верховна Рада ухвалила новий закон «Про медіа» у другому читанні і в цілому. Заступниця голови парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук повідомила, що Рада погодилась скасувати зміни до Виборчого кодексу, адже це було умовою для надання голосів за закон «Про медіа» від двох парламентських фракцій — «Європейської солідарності» та «Батьківщини».

Громадські організації закликали народних депутатів підтримати зміни до Виборчого кодексу та закону України «Про всеукраїнський референдум» в частині інформаційного забезпечення та агітації. Ці зміни мали окреслити повноваження Нацради у питаннях агітації, закріпити визначення прихованої агітації та вперше пропонували комплексно врегулювати агітацію в інтернеті.

Фото: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3183
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду