Суд залишив без розгляду позов Віктора Медведчука до Ганни Гопко через її допис у фейсбуці

Суд залишив без розгляду позов Віктора Медведчука до Ганни Гопко через її допис у фейсбуці

12 Серпня 2022
1354
12 Серпня 2022
15:05

Суд залишив без розгляду позов Віктора Медведчука до Ганни Гопко через її допис у фейсбуці

1354
Зокрема, Медведчук мав претензії до таких слів: «…у роковини смерті Василя Стуса – ми нагадаємо про його ката, який тут, в Україні, веде бізнес, купує канали, рветься до влади. Адже #Медведчук є виродком системи, що знищила Стуса, а тепер уособлює сили реваншу, щоб знищити Україну».
Суд залишив без розгляду позов Віктора Медведчука до Ганни Гопко через її допис у фейсбуці
Суд залишив без розгляду позов Віктора Медведчука до Ганни Гопко через її допис у фейсбуці

Печерський районний суд Києва залишив без розгляду позов підозрюваного у державній зраді народного депутата Віктора Медведчука до колишньої народної депутатки Ганни Гопко. Про це вона повідомила у фейсбуці.

Позов про захист честі та гідності був поданий Медведчуком у 2018 році через допис пані Ганни у соцмережі з анонсом акції, присвяченої письменнику Василю Стусу.

Зокрема, Медведчук мав претензії до таких слів: «…у роковини смерті Василя Стуса – ми нагадаємо про Його ката, який тут, в Україні, веде бізнес, купує канали, рветься до влади. Адже #Медведчук є виродком системи, що знищила Стуса, а тепер уособлює сили реваншу, щоб знищити Україну».

Позивач просив суд визнати пост Ганни Гопко недостовірним і таким, що принижує честь, гідність та ділову репутацію; зобов’язати її припинити поширювати, видалити та спростувати зазначену інформацію у фейсбуці; стягнути з пані Ганни моральну шкоду у розмірі 1 грн та судові витрати.

11 серпня 2022 року суд ухвалив залишити позов без розгляду.

«Шкода, часу і ресурсів, бо на справді позови мали б бути проти Медведчука. Скільки руйнівної шкоди державності завдано руками цього кгбіста і його мережі», – прокоментувала Ганна Гопко рішення суду.

Нагадаємо, наприкінці 1970-х років Медведчук був призначений державою адвокатом письменника Василя Стуса. За деякими свідченнями, Стус, якого звинувачували в антирадянській пропаганді, від послуг адвоката Медведчука намагався відмовитись. Радянський суд засудив Стуса до 10 років примусових робіт і 5 років заслання.  

19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюджувати книгу журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу Віктора Медведчука. Суд вважав, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність і мають бути видалені з книги.

19 березня 2021 року Київський апеляційний суд зняв заборону на розповсюдження книги «Справа Василя Стуса». 7 квітня Апеляційний суд Києва постановив стягнути з Медведчука на користь видавництва Vivat 139,5 тисяч гривень, які видавництво витратило на правову допомогу. Згодом суд ухвалив додаткове рішення, постановивши стягнути з нардепа майже 300 тисяч гривень на користь видавництва.

Фото з фейсбук-сторінки Ганни Гопко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1354
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду