«Планували держпереворот». СБУ передала до суду справу соратників Медведчука

«Планували держпереворот». СБУ передала до суду справу соратників Медведчука

1 Вересня 2022
3655
1 Вересня 2022
09:59

«Планували держпереворот». СБУ передала до суду справу соратників Медведчука

3655
СБУ: Зловмисники координували свої дії з росіянами та окремими членами ГО «Український вибір» Віктора Медведчука.
«Планували держпереворот». СБУ передала до суду справу соратників Медведчука
«Планували держпереворот». СБУ передала до суду справу соратників Медведчука

Служба безпеки України повідомила, що передала до суду справу двох політичних діячів, які готували державний переворот в Україні.

Як повідомляє пресслужба СБУ, вони співпрацювали з російськими спецслужбами та підозрюваним у держзраді нардепом Віктором Медведчуком.

Контррозвідка Служби безпеки викрила фігурантів на початку повномасштабного вторгнення РФ у 2022 році.

«Встановлено, що зловмисники діяли, координуючись із росіянами та окремими членами ГО "Український вибір". Серед іншого у 2019 році вони мали зв’язок із приймальнею тодішнього помічника російського президента Владислава Суркова», – повідомляє СБУ.

У період окупації Криму та військового вторгнення РФ у Донецьку та Луганську області фігуранти тісно співпрацювали з політичними структурами Медведчука, обговорюючи плани створення союзної держави Росії, Білорусі й України.

«Однак очікуваного фінансування з боку Медведчука не було, тож вони почали діяти відокремлено. Забезпечити коштами їх пообіцяв представник РФ, який має зв’язки у російських спецслужбах та уряді».

За даними СБУ, для силового повалення влади фігуранти розробили план проведення «Національних зборів»: «Однодумці та учасники підпорядкованих їм громадських організацій мали зібратися у Києві та оголосити про відсторонення Президента, розпуск Верховної Ради і Уряду».

Кошторис проведення «Національних зборів» становив $9,7 млн. Однак на момент початку повномасштабного вторгнення РФ зловмисники так і не отримали повного обсягу обіцяного фінансування: «Ймовірною причиною є розкрадання коштів, виділених на підривну діяльність в Україні, з яким пов’язана низка гучних відставок у російському уряді та силових структурах».

У той час, коли бойові дії точилися під Києвом, заколотники змінили план перевороту на створення «народних республік» у західних областях. Це сталося через їхню впевненість у тому, що росіяни зможуть швидко окупувати східну, північну та південну частини України.

Під час обшуків, які пройшли після затримання фігурантів, СБУ вилучила: 

  • кошториси; 
  • списки учасників майбутніх незаконних владних і силових структур;
  • тексти маніфестів до громадськості та силовиків;
  • переліки необхідної зброї, майна та техніки.

Фігурантів обвинувачують у змові про вчинення дій з метою насильницької зміни конституційного ладу та захоплення державної влади, тобто за ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України.

У травні 2022-го контррозвідка СБУ затримала у Києві одного з лідерів партії «Український вибір», який у змові з російськими спецслужбами готував повалення конституційного ладу в Україні. За даними джерел видання «Українська правда» в правоохоронних органах, затриманим виявився Олександр Тарнашинський.

Підозрюваний у державній зраді нардеп Віктор Медведчук наразі перебуває під арештом без права внесення застави.

Нагадаємо, 24 лютого 2022-го Медведчук втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив, що СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

За даними СБУ, ФСБ Росії намагалася вивезти Медведчука до невизнаного Придністров'я, а потім до РФ. Однак доїхати Медведчук зміг лише до меж Київської області.

Медведчук просив президента Володимира Зеленського обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя, однак Росія відмовилась від цього.

Фото: пресслужба СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3655
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду