«2,27 млн підписників». Дослідження встановило найпопулярніший телеграм-канал в українському сегменті

«2,27 млн підписників». Дослідження встановило найпопулярніший телеграм-канал в українському сегменті

9 Вересня 2022
4631
9 Вересня 2022
14:05

«2,27 млн підписників». Дослідження встановило найпопулярніший телеграм-канал в українському сегменті

4631
Адміністратори цього телеграм-каналу прагнуть повідомити будь-яку новину якомога оперативніше, тому поширюють багато маніпуляцій, не спростовуючи інформацію, а просто оновлюючи повідомлення.
«2,27 млн підписників». Дослідження встановило найпопулярніший телеграм-канал в українському сегменті
«2,27 млн підписників». Дослідження встановило найпопулярніший телеграм-канал в українському сегменті

Найпопулярнішим телеграм-каналом у реальному українському сегменті є «Труха⚡️Украина», який має 2,27 мільйона підписників (у попередній версії новини вказані застарілі дані щодо кількості підписників каналу у 2,71 млн).

Про це говориться у дослідженні аналітиків «Детектора медіа» про ключові зміни в українському сегменті телеграма.   

«Труха⚡️Украина» з’явився в кінці осені 2019 року, до весни 2022  року він спеціалізувався на новинах Харкова. Переважно канал поширював кримінальні новини, зрідка — новини Харківської області, ще рідше — повідомлення про події в Україні. На такому контенті «Труха⚡️Украина» до кінця січня 2022 року поступово прирощував у місяць від кількох тисяч до кількох десятків тисяч підписників. 

Пік популярності каналу стався після 24 лютого 2022 року. Адміністратори каналу завдяки оперативності публікацій про ситуацію у місті, яке намагаються загарбати росіяни, випереджали традиційні медіа й офіційні джерела.

З приростом аудиторії «Труха⚡️Украина» намагається задовольняти потребу в новинах, створення і поширення яких – робота засобів масової інформації. Канал став усе менше інформувати про події у Харкові, а все більше — про національні і міжнародні події.

Адміністратори «Труха⚡️Украина» прагнуть повідомити будь-яку новину якомога оперативніше, тому вони поширюють багато маніпуляцій. Це дає російським пропагандистам приводи звинувачувати Україну у поширенні фейків.

«Труха⚡️Україна» не спростовує інформацію, а просто оновлює повідомлення, яке авдиторія каналу вже прочитала і навряд чи повернеться прочитати ще раз. Детально про це писали Texty.org.ua.

Загалом, у дослідженні «ДМ» сформований список зі 100 найпопулярніших телеграм-каналів українського сегмента. До нього ввійшли канали, які орієнтуються на українців, у тому числі й проросійська мережа, яка адмініструється російськими спецслужбами. 

Аналітики досліджували контент сотні каналів з найбільшою кількістю підписників українського сегмента телеграма. За допомогою машинного навчання та елементів штучного інтелекту «ДМ» проаналізував понад 50 тисяч дописів  телеграм-каналів. Період аналізу: січень-серпень 2022 року. Детальніше про методологію читайте тут

Нагадаємо, інше дослідження «ДМ», проведене спільно з командою дослідників з 11 країн встановило, що твердження «Україна програє війну» є найпоширенішим наративом російської пропаганди у соцмережах щодо подій повномасштабної війни.

В Україні цю тезу поширюють значно активніше, ніж в інших країнах. За кордоном її просували в Чехії, Угорщині та російськомовному контенті для країн Балтії. Жодного повідомлення із цим твердженням не зафіксували в Північній Македонії, а також сегментах латвійською та естонською. 

Фото: Ivan Radic/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4631
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду