Росія використовує тактику залякування, поширюючи наратив про «вихід війни за межі України» – дослідження

Росія використовує тактику залякування, поширюючи наратив про «вихід війни за межі України» – дослідження

1 Вересня 2022
1103
1 Вересня 2022
15:52

Росія використовує тактику залякування, поширюючи наратив про «вихід війни за межі України» – дослідження

1103
Російська пропаганда намагається просувати меседж, що нібито «Росія не зупиниться на Україні, буде атакувати НАТО».
Росія використовує тактику залякування, поширюючи наратив про «вихід війни за межі України» – дослідження
Росія використовує тактику залякування, поширюючи наратив про «вихід війни за межі України» – дослідження

Команда дослідників з 11 країн, до складу якої увійшли й представники «Детектора медіа», протягом липня 2022 року аналізувала дописи в соціальних мережах (у фейсбуку, твіттері, інстаграмі й телеграмі), щоб виявити спільні та відмінні наративи російської пропаганди.  

Дослідження встановило, що російська пропаганда продовжує використовувати тактику залякування.

Зокрема, просувається меседж, що «Росія не зупиниться на Україні, буде атакувати НАТО». Найбільше повідомлень щодо цього зафіксували в Болгарії. Також цей меседж поширювали в Латвії, Литві, Північній Македонії, Україні та Угорщині. Найчастіше пропагандисти говорять, що Польща нібито буде наступною країною, куди прийдуть російські війська після України. У Болгарії використовували стереотип про «страшних і непереможних» чеченців, за допомогою яких «Росія підкорить НАТО». 

Тактику залякування використовували й в повідомленнях про те, що «Росія застосує ядерну зброю,  якщо її до цього змусять». Тобто  Росія не має наміру програвати і, за мотивами радянської пісні, «за ціною не постоїть». Найбільшу кількість повідомлень зафіксували в Чехії. Також про це писали в Болгарії та Грузії.

Російська пропаганда часто звинувачує інші держави в «ескалації конфлікту». Здебільшого пропагандисти переконують, що то все «колективний Захід винен». Однак у липні цей меседж зафіксували щодо Литви та Польщі. Окремі повідомлення щодо участі цих держав у «розпалюванні війни» зафіксували й в Україні.

Що довше Україна протистоїть Росії, то більше це шкодить іміджу Росії як «непереможної країни». Тому російський агітпроп поширює меседжі, що «військова допомога продовжує війну». Мовляв, що довше воюємо, то більші втрати серед військових і цивільних, втрати в економіці та інфраструктурі тощо. Тож Росія маніпулює тезою, що  варто припинити надавати Україні зброю — й війна швидко закінчиться.

Ці повідомлення посилюють наративами про «марність допомоги», мовляв, Росія все одно рано чи пізно переможе. Про те, що «військова допомога продовжує війну», найбільше писали в Чехії. Також цей меседж поширювали у Грузії, Латвії, Литві, Північній Македонії, Словаччині. Про марність допомоги Україні писали в Грузії та Естонії. 

Російська пропаганда працює на знецінення, дискредитацію та припинення світової допомоги Україні. Для цього пропагандисти поширюють повідомлення, що «західна військова допомога розкрадається» або ж використовується не за призначенням. Це також один із найуживаніших меседжів. Найбільше про це писали в Україні.

«Ймовірно, щоб чинити емоційний тиск на українців, чиї рідні перебувають на фронті. Також такі меседжі мають на меті підірвати довіру до армії та влади», – йдеться в дослідженні.

Доволі поширеним є меседж, що «Україна використовуватиме західну зброю для нападу на російську територію та вбивства мирних росіян». Також пропагандисти переконували, що «Захід дає Україні погану зброю», а «українські військові відмовляються нею воювати». Або ж агітпроп розповідає, що Захід використовує Україну як полігон для випробування власних розробок новітньої зброї. Крім України, кілька повідомлень із цим меседжем зафіксували у Болгарії та Чехії.

Також великий блок наративів — повідомлення про те, що «військова допомога Україні послаблює державу, яка цю допомогу надає». 

«Ймовірно, не всі іноземні громадяни підтримують урядову допомогу для України. Тож російська пропаганда намагається посилити ці настрої такими повідомленнями».

Дослідження провів консорціум громадських організацій, де місцева організація відповідала за збір та обробку даних своєї країни за спільною методологією:

  • Болгарія — «Analyses and Alternatives»,
  • Чехія — «Prague Security Studies Initiative», 
  • Естонія, Латвія, Литва — «Debunk.eu»,
  • російськомовний контент у країнах Балтії — «Civic Resilience Initiative»,
  • Грузія — «GRASS»,
  • Угорщина — «Atlatszo»,
  • Північна Македонія — «MOST»,
  • Польща — «Fakenews.pl»,
  • Словаччина — «Slovak Security Policy Institute»,
  • Україна — «Детектор медіа».

Нагадаємо, «Детектор медіа» від початку повномасштабного вторгнення Росії фіксує та спростовує російські фейки й розповідає про те, як навчитися самостійно розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію. Детальніше про це – у подкасті «Русскій фейк, іді на***!» та хроніці кремлівської дезінформації #DisinfoChronicle.

Фото: Генеральний штаб ЗСУ/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1103
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду