detector.media
09.09.2022 14:05
«2,27 млн підписників». Дослідження встановило найпопулярніший телеграм-канал в українському сегменті
«2,27 млн підписників». Дослідження встановило найпопулярніший телеграм-канал в українському сегменті
Адміністратори цього телеграм-каналу прагнуть повідомити будь-яку новину якомога оперативніше, тому поширюють багато маніпуляцій, не спростовуючи інформацію, а просто оновлюючи повідомлення.

Найпопулярнішим телеграм-каналом у реальному українському сегменті є «Труха⚡️Украина», який має 2,27 мільйона підписників (у попередній версії новини вказані застарілі дані щодо кількості підписників каналу у 2,71 млн).

Про це говориться у дослідженні аналітиків «Детектора медіа» про ключові зміни в українському сегменті телеграма.   

«Труха⚡️Украина» з’явився в кінці осені 2019 року, до весни 2022  року він спеціалізувався на новинах Харкова. Переважно канал поширював кримінальні новини, зрідка — новини Харківської області, ще рідше — повідомлення про події в Україні. На такому контенті «Труха⚡️Украина» до кінця січня 2022 року поступово прирощував у місяць від кількох тисяч до кількох десятків тисяч підписників. 

Пік популярності каналу стався після 24 лютого 2022 року. Адміністратори каналу завдяки оперативності публікацій про ситуацію у місті, яке намагаються загарбати росіяни, випереджали традиційні медіа й офіційні джерела.

З приростом аудиторії «Труха⚡️Украина» намагається задовольняти потребу в новинах, створення і поширення яких – робота засобів масової інформації. Канал став усе менше інформувати про події у Харкові, а все більше — про національні і міжнародні події.

Адміністратори «Труха⚡️Украина» прагнуть повідомити будь-яку новину якомога оперативніше, тому вони поширюють багато маніпуляцій. Це дає російським пропагандистам приводи звинувачувати Україну у поширенні фейків.

«Труха⚡️Україна» не спростовує інформацію, а просто оновлює повідомлення, яке авдиторія каналу вже прочитала і навряд чи повернеться прочитати ще раз. Детально про це писали Texty.org.ua.

Загалом, у дослідженні «ДМ» сформований список зі 100 найпопулярніших телеграм-каналів українського сегмента. До нього ввійшли канали, які орієнтуються на українців, у тому числі й проросійська мережа, яка адмініструється російськими спецслужбами. 

Аналітики досліджували контент сотні каналів з найбільшою кількістю підписників українського сегмента телеграма. За допомогою машинного навчання та елементів штучного інтелекту «ДМ» проаналізував понад 50 тисяч дописів  телеграм-каналів. Період аналізу: січень-серпень 2022 року. Детальніше про методологію читайте тут

Нагадаємо, інше дослідження «ДМ», проведене спільно з командою дослідників з 11 країн встановило, що твердження «Україна програє війну» є найпоширенішим наративом російської пропаганди у соцмережах щодо подій повномасштабної війни.

В Україні цю тезу поширюють значно активніше, ніж в інших країнах. За кордоном її просували в Чехії, Угорщині та російськомовному контенті для країн Балтії. Жодного повідомлення із цим твердженням не зафіксували в Північній Македонії, а також сегментах латвійською та естонською. 

Фото: Ivan Radic/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY