Серед 100 найпопулярніших телеграм-каналів 12 ведуть держоргани – дослідження

Серед 100 найпопулярніших телеграм-каналів 12 ведуть держоргани – дослідження

15 Вересня 2022
3424
15 Вересня 2022
10:00

Серед 100 найпопулярніших телеграм-каналів 12 ведуть держоргани – дослідження

3424
Дослідження «Детектора медіа»: Деякі з них збільшили свою аудиторію у 26 разів.
Серед 100 найпопулярніших телеграм-каналів 12 ведуть держоргани – дослідження
Серед 100 найпопулярніших телеграм-каналів 12 ведуть держоргани – дослідження

Серед ста найбільш популярних в Україні телеграм-каналів є 12 тих, які ведуть державні органи або органи місцевого самоврядування.

Про це йдеться у дослідженні аналітиків «Детектора медіа», яке присвячено ключовим змінам в українському сегменті телеграма.   

«Серед ста найбільш популярних телеграм-каналів є аж 12 тих, які ведуть державні органи чи місцеве самоврядування. Ба більше, серед 20 каналів,  які набрали найбільше підписників у телеграмі загалом між 23 лютого і 23 липня 2022 року, 4 належали представникам державної влади й ще 7 — місцевого самоврядування. За даними Telemetrio, деякі з них збільшили свою аудиторію у 26 разів», – підрахували автори дослідження.

Зараз тенденція до зростання кількості підписників телеграм-каналів, що належать високопосадовцям і держорганам, змінилась на протилежну: між 25 липня і 26 серпня політики із рейтингу зі 100 найпопулярніших в Україні телеграм-каналів втратили майже 12% підписників, а органи влади — майже 3%. 

Загалом два перші місця у цій категорії займають українська і російська версії телеграм-каналів іміджевої платформи України Ukraine NOW (956 тисяч підписників) і Ukraine NOW [Russia] (664 тисячі підписників). Ці канали працюють як новинні медіа і транслюють проукраїнські повідомлення чи звернення посадовців.

У топі телеграм-каналів, що орієнтуються на українців, виділяється канал Служби безпеки України (426 тисяч підписників), а також  «Азов — Маріуполь» (389 тисяч підписників).  Із назв цих каналів зрозуміло, що один повідомляє про роботу СБУ, а інший — про діяльність всім відомого полку Нацгвардії.

Схожу стратегію — інформувати про свою роботу і публікувати заяви керівництва — обрали для каналу Офісу президента України (235 тисяч підписників). Натомість телеграм-канал Верховної Ради України (263 тисячі підписників) охоплює ширше коло тем, інформуючи також про події в Україні й транслюючи позицію представників інших органів влади. Зміна в підходах до ведення сторінок Верховної Ради у соцмережах відбулася на початку повномасштабного вторгнення.

«Саме тоді у телеграм-каналі та на фейсбук-сторінці стали частіше з’являтися гумористичні дописи, меми та інформація, яка більше нагадує дописи з пабліків, аніж з офіційних каналів комунікації влади. Зміна пріоритетів відбулася й у базових стандартах: акцент змістився з достовірності на оперативність. Ці зміни врешті призвели до того, що сторінки Верховної Ради декілька разів підловлювали на поширенні фейків та недостовірної інформації. Зокрема, так було з інформацією про скасування ЗНО. Нині Верховна Рада повернулася до більш зваженого підходу до роботи в соцмережах».

З місцевих органів влади у першій сотні найпопулярніших телеграм-каналів є лише ресурс Київської міської державної адміністрації (485 тисяч підписників). Крім інформування про те, що відбувається у Києві, сповіщає про повітряні тривоги у столиці. 

Через російське вторгнення телеграм-канали, які інформують суто про загрози обстрілів, становлять окрему нішу серед телеграм-каналів, які поширюють офіційну інформацію, пов’язану із воєнними діями. Таких  п’ять: Оповіщення ЦЗ (480 тисяч підписників), ‼️СИРЕНА. ДНІПРО‼️ (334 тисячі підписників), Карта повітряних тривог ❗❗❗ (326 тисяч підписників), Повітряна тривога (233 тисячі), ДСНС ПОЛТАВА СИРЕНА (225 тисяч підписників).

До найпопулярніших телеграм-каналів державних установ також належить канал «Укрзалізниці» (323 тисячі підписників). Зараз він розміщує повідомлення від підприємства. У перші місяці повномасштабного російського вторгнення телеграм-канал «Укрзалізниці» інформував про розклад поїздів і можливості евакуації.

Українці найінтенсивніше підписувалися на популярні та/або якісні медіа 23-27 лютого, коли була найвища загроза блокування інтернету, далі приріст став більш поступовим.

«Більшість каналів ЗМІ верифіковані телеграмом, однак не всі. Це становить потенційну загрозу, адже в телеграмі багато каналів намагаються мімікрувати під відомі бренди, використовують схожість назв чи логотипів. Зокрема, один із таких каналів — «UKR INFORM ???????? Новини» (255 тисяч підписників) — входить у провідну сотню. Він мімікрує під українське державне інформагентство «Укрінформ». Тож перш ніж підписатись на канал, варто перевірити, чи верифікований акаунт. Якщо ні, то краще переходити на канал із офіційного сайту ЗМІ, а не шукати через гугл чи пошук у самому месенджері». 

Також дослідження встановило, що найвищий рівень цитування в українському сегменті має телеграм-канал президента України Володимира Зеленського.

Загалом, у сотні найпопулярніших телеграм-каналів ресурси української влади переважають над проросійськими каналами.

Водночас найпопулярнішим телеграм-каналом у реальному українському сегменті є «Труха⚡️Украина», який має 2,71 мільйона підписників.

Фото: Офіс президента України/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3424
Читайте також
09.09.2022 14:00
Іра Рябоштан
Олексій Півторак
Ксенія Ілюк
«Детектор медіа»
30 576
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду