detector.media
25.08.2022 21:03
Асоціація європейських кіноархівів і сінематек просить президента втрутитися в ситуацію з «Довженко-Центром»
Асоціація європейських кіноархівів і сінематек просить президента втрутитися в ситуацію з «Довженко-Центром»
Як ідеться у зверненні, «Довженко-Центр» став центром популяризації української культури та перспективи.

В Асоціації європейських кіноархівів і сінематек (Association des Cinémathèques Européennes, ACE) вважають, що «Довженко-Центр» став важливою частиною інформаційної мережі, яка знайомить світ з українським мистецтвом. Про це наголошується у зверненні Асоціації до президента України Володимира Зеленського.

Також в АСЕ підкреслюють важливість збереження цілісності колекції: «Важливо підтримувати цілісність колекції Довженко-Центру, щоби Центр продовжував її зберігати, відкриваючи доступ до неї для дослідницьких і освітніх цілей, а також для кінофестивалів та інших культурних подій за кордоном.

Для членів Асоціації та сотень інших кіноінституцій і фестивалів Довженко-Центр став безцінним центром популяризації української культури та перспективи протягом місяців великої війни, а його команда високо цінується у міжнародній спільноті. Вони сформували важливу частину інформаційної мережі, яка у цей вирішальний час познайомила з українським мистецтвом чимало нових глядачів у всьому світі».

Нагадаємо, 17 серпня стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації «Довженко-Центр» і що наразі мова йде лише про реорганізацію установи. Держкіно також заявило, що «Довженко-Центр» буде реорганізований, а не ліквідований.

Ряд культурних інституцій виступили проти реорганізації «Довженко-Центру». Відкликати цей наказ вимагає Громадська рада при Держкіно, Коаліція РПР. Також на сайті Кабінету міністрів зареєстрували петицію про скасування реорганізації.

Тиждень тому у МКІП ініціювали обговорення з Кабміном та Держкіно щодо збереження цілісності фільмофонду «Довженко-Центру». 

Фото: «Довженко-Центр»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY