Із гумористичного байрактара по Порошенкові — вогонь!

Із гумористичного байрактара по Порошенкові — вогонь!

6 Червня 2022
4787
6 Червня 2022
13:46

Із гумористичного байрактара по Порошенкові — вогонь!

4787
Автори програми «Байрактар News» від «Кварталу 95» поводяться так, ніби перемога вже в кишені й час подумати про майбутні вибори.
Із гумористичного байрактара по Порошенкові — вогонь!
Із гумористичного байрактара по Порошенкові — вогонь!

Є така ідіотська російська частушка: «Мимо тёщиного дома я без шуток не хожу: то ей *уй в забор просуну, то ей жопу покажу». Це дуже точна характеристика почуттів теперішньої влади до попередника в особі Петра Порошенка. Вони давно переросли з простої ненависті до психотравми, набуваючи неадекватних форм. Як, наприклад, цілий день паплюжити Порошенка в ефірі, жодного разу не давши йому слова. Здавалося б, грець із тим, кожен проживає свої травми як може. Але на тлі війни та постійних закликів «не чубитися» це непослідовно, чи що.

Я вже писала про гумористичне шоу «Байрактар News», яке запустили в межах марафону «Єдині новини» для «зниження градусу напруги у суспільстві» та «висміювання агресора». Цілком логічна та правильна мета, яка, втім, нині дещо розмилася. Один із останніх випусків отримав назву «Пете надо выйти»: ведучі взялися жартувати про те, як Порошенко «знову захотів вшитися з країни, уникаючи покарання». Ось, кажуть, з’явилося відео однієї зі спроб — і показують ролик, у якому шимпанзе на пришвидшенні та під смішну музику істерично намагається відкрити двері, скаче на них й смикає ручку. Після цього автори різко змінюють тему і жартують про Дмітрія Мєдвєдєва. Ось, мовляв, стало відомо, чим він нині займається. Після чого з’являється ролик із ведмедем, який чеше собі інтимні місця.

Далі — знов перестрибують на протиставлення Зеленський — Порошенко: «Поки президент Зеленський займається “дрібнииими” справами типу війни з Росією, експрезидент Порошенко вирішив зайнятися більш важливими речами і під покровом ночі погнав у відрядження за кордон. Петро Олексійович нібито хотів виїхати на засідання парламентської асамблеї НАТО, але прикордонники його не випустили. Ось так — безвіз зробив, а виїхати не може». І додають, що тепер після кожного допиту Медведчука у Європі «раптово» проходитиме якийсь форум, на який терміново треба буде їхати Порошенку. А підозру у прикордонників викликало чи то «підроблене» розпорядження, чи то відсутність обов’язкових атрибутів політика — автобусів та охоронців, із автоматів яких випадають магазини.

А після всього цього чи чуємо фразу: «У будь-якому випадку, війна — не час шукати ворогів серед своїх. Це час, коли нам усім потрібно об’єднатися. Тому неправильно говорити, що Петро Олексійович спробував втекти від правосуддя. Він просто намагався взяти розгін побільше, щоб кинутись на армію Росії».

А в цьому місці жартують, що Петро Порошенко не один — багато сімей розділилися, бо дружини виїхали до Польщі... 

Гумор «Кварталу 95» — це взагалі історія на любителя. Звісно, люди схильні сміятися з дуже різних речей. Багатьом подобаються навіть прості кривляння, кумедні тваринки чи якісь фізіологічні моменти. Не питання. Справа в іншому. Мета «Байрактар News» нині зовсім не відповідає заявленій, а радше навпаки. Ця програма не «зберігає критичне мислення і холодну голову», не «знижує градус напруги» і не «допомагає нашій армії здобути перемогу». Автори поводяться так, ніби перемога вже в кишені й час подумати про майбутні вибори.

Судячи з усього, Порошенка вони вважають головним конкурентом своєму колишньому шефу й намагаються виділити для насмішок над ним якомога більше часу. Не хочеться вдавати політологиню, але п’ятий президент нині — якщо не на маргінесі, то явно не на піку популярності. І постійне його «мочіння» просто провокує чергову порцію запитань до нинішньої інформаційної політики. Коли через зовнішню загрозу встановлюється воєнна цензура й підписуються певні «пакти про ненапад» — це правильно. Але нині ми бачимо, що вся ця схема розвалюється, перетворюючись на нашу звичну «кайдашеву сім’ю».

Між тим, справді терапевтичну та функцію виховання критичного мислення на себе взяли автори «Телебачення Торонто». Свого часу вони однаково шпиняли всі політичні сили, викликаючи гнів їхніх ядерних аудиторій. Перед минулими президентськими виборами частина «порохоботів» навіть звинувачувала програму в тому, що їхній улюбленець із тріском програв. Нині ж команда проєкту максимально відійшла від критики наших політиків і зосередилася на Росії. І роблять вони це не лише щоб пореготати з «кумедної конячої голови Лаврова», а зі справжніми викриваннями за допомогою фактів і не висмикнутих із контексту цитат. Автори аналізують дії Маріни Овсяннікової, розбирають заяви Серебреннікова та Лозниці в Каннах та стібуться із зустрічі Лукашенка з білоруськими піонерами. Але їх у національному марафоні немає. 

Такої несмішної пародії на Януковича ніколи не вийшло б у соратників Майкла Щура, навіть якби постаралися

Натомість «кварталівці» перейшли вже і до шпильок на адресу Ангели Меркель, яка «стільки років танцювала під дудочку Кремля та затягувала конфлікт в Україні». Ведучі поставили під сумнів її «глибоку стурбованість війною» та ілюстрували стилізацією під малюночки Love is. «Стурбованість — це прощати, коли він вщипнув тебе під столом» та «дивуватися, наскільки довгим струменем він може подзюрити». І нагадали, що коли «Меркель трясло, Зеленський її підтримав. А коли зараз трясе всю Україну, вона повністю заштовхала свій язик в “Північний потік-2” і навіть не намагається допомогти». По-перше, якщо згадати випадок, коли канцлерку почало трясти в Берліні на зустрічі з президентом України, Зеленський її тоді якраз не підтримав, а стояв, наче нічого не відбувалося. Чим і наразився на критику. А по-друге, днями Меркель порушила свою мовчанку щодо повномасштабного вторгнення Росії, засудила його й назвала «переламним моментом в історії Європи». І це сталося того самого дня, коли випуск «Байрактар News» вийшов в ефір. Наступного дня його без змін виклали в ютуб. Ну справді, не переписувати ж усе.

Так, це справді те, про що ви подумали, — знову жарт про сечовиділення

Звісно, до пані Меркель є багато запитань щодо її ставлення до Росії. І вони цілком можуть перетворитися на чудовий сатиричний випуск. Але прикол у тім, що готувати його доведеться трохи професійніше й ретельніше, ніж це автори шоу роблять зараз. Бажано, щоб це не був потік образ у стилі російської «Меджународной пилорамы» на кшталт «хитрої старої ….. Європи», а щось предметніше. Ну і, звичайно, навіть найбільш виважені звинувачення у співпраці з Росією з уст «кварталівців» завжди матимуть присмак лицемірства. Початок війни й навіть президентство Володимира Зеленського не завадило й далі знімати серіали для російського ринку і з дуже російсько-імперським порядком денним.  

Так, усі ці старі гріхи можна забути на час війни і не пригадувати їх, зокрема, панові президенту, який нині так чудово виконує свої обов’язки. Усе після перемоги. Це правило цілком може бути робочим. Але не в один бік.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4787
Читайте також
31.08.2022 10:23
Отар Довженко
«Детектор медіа»
12 989
22.07.2022 16:57
Лєна Чиченіна
для «Детектора медіа»
3 978
10.07.2022 17:25
Отар Довженко
«Детектор медіа»
11 042
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду