Байден виступив зі зверненням на тлі повідомлень про можливе вторгнення Росії в Україну

Байден виступив зі зверненням на тлі повідомлень про можливе вторгнення Росії в Україну

16 Лютого 2022
6238
16 Лютого 2022
09:02

Байден виступив зі зверненням на тлі повідомлень про можливе вторгнення Росії в Україну

6238
Джо Байден: Вторгнення в Україну «залишається цілком можливим».
Байден виступив зі зверненням на тлі повідомлень про можливе вторгнення Росії в Україну
Байден виступив зі зверненням на тлі повідомлень про можливе вторгнення Росії в Україну

Президент США Джо Байден під час звернення з приводу ситуації на кордонах України не підтвердив інформацію про відведення російських військ від українських кордонів.

За словами Байдена, нове масштабне вторгнення в Україну «залишається цілком можливим».

«Міністр оборони Росії повідомив сьогодні, що деякі військові частини залишають свої позиції поблизу України. Це було б добре. Але ми поки що не підтвердили цю інформацію. Ми не підтвердили, чи повертаються російські військові частини на свої бази. Наші аналітики вказують на те, що війська залишаються на дуже загрозливих позиціях. І факт залишається таким: Росія сконцентрувала понад 150 000 військових, які оточують Україну та Білорусь вздовж українського кордону. Вторгнення залишається цілком можливим»,цитує Байдена «Голос Америки».

Президент США наголосив на готовності Вашингтона та союзників допомогти Україні та передбачити велику ціну для Росії у випадку масштабного вторгнення.  Байден також розповів, як виглядатимуть міжнародні широкі санкції у випадку російського вторгнення.

«Сполучені Штати, наші союзники і партнери по всьому світу готові запровадити потужні санкції щодо експортного контролю, включаючи дії, до яких ми не вдавалися, коли Росія вторглась в Крим та Східну Україну в 2014 році. Ми будемо чинити потужний тиск на їхні найбільші та найважливіші фінансові установи та ключові галузі. Ці заходи готові до запровадження, як тільки і якщо Росія зрушить з місця. Ми створимо довгострокові наслідки, які підірвуть здатність Росії конкурувати економічно та стратегічно».

Байден додав, що у разі масштабного наступу Росії газогін «Північний потік-2» не запрацює.

Потенційну війну Росії з Україною Байден назвав «війною за вибором, війною без причини».

«77 років тому наш народ воював і віддавав життя пліч-о-пліч, у найгіршій війні в історії. Друга світова була “війною із необхідності”. Але якщо Росія атакує Україну, то це буде “війна за вибором” або війна без причини».

Звертаючись до російського народу у своїй промові, президент США запевнив: «Ви не є нашим ворогом. Я не вірю, що ви хочете кривавої руйнівної війни проти України, проти країни з людьми, з якими вас пов’язує така глибока історія сімей та культура».

Раніше Байден заявив, що широкомасштабне вторгнення в Україну стане для Росії «катастрофою», а російський президент Володимир Путін у цьому разі зазнає санкцій із боку Заходу, «яких він досі не бачив». 11 лютого Байден закликав громадян США негайно виїхати з України. 

З осені 2021 року західні ЗМІ з посиланням на дані розвідки повідомляють, що Росія знову накопичує війська і військову техніку на кордоні з Україною. Навесні 2021 року Росія вже демонстративно стягувала велику кількість військовослужбовців та техніки до кордонів України, називаючи це «навчаннями».

У січні 2022 року Велика Британія на тлі посилення російської ескалації почала постачати ЗСУ оборонне озброєння – високоточні протитанкові комплекси NLAW. Збільшили допомогу Україні і США.

Президент Зеленський під час зустрічі з іноземними журналістами заявив, що США підтримують гостру «інформаційну ситуацію» навколо стягування російських військ до кордонів України. А міністр оборони Олексій Резніков каже, що кількість російських військових біля кордонів України співмірна з цифрами минулої весни. 

Німецьке видання Spiegel з посиланням на ЦРУ повідомило, що Росія нібито має розпочати масштабний наступ на Україну 16 лютого 2022 року. Західні розвідки припускають, що Київ може бути захоплений за «декілька днів».

Однак за даними джерел CNN, посилення градусу тривожності щодо російської агресії є частиною інформаційної стратегії Вашингтона. Нагнітання повідомлень про можливість повномасштабної військової операції РФ в Україні нібито потрібні, щоб збити з пантелику самих росіян.

Фото: The White House/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6238
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду