«Байдужість робить співучасником». Зеленський звернувся до Заходу щодо військової загрози Росії

«Байдужість робить співучасником». Зеленський звернувся до Заходу щодо військової загрози Росії

19 Лютого 2022
2136
19 Лютого 2022
21:41

«Байдужість робить співучасником». Зеленський звернувся до Заходу щодо військової загрози Росії

2136
Президент Зеленський акцентував на тому, що Україна не має чіткої перспективи інтеграції в ЄС і в НАТО.
«Байдужість робить співучасником». Зеленський звернувся до Заходу щодо військової загрози Росії
«Байдужість робить співучасником». Зеленський звернувся до Заходу щодо військової загрози Росії

У суботу, 19 лютого, президент Володимир Зеленський під час Мюнхенської безпекової конференції закликав світову спільноту до активнішої підтримки України. Повний текст промови глави держави опублікував Офіс президента.

Під час свого виступу президент Зеленський акцентував увагу на затягнутих процесах у фінансовій допомозі Україні та запропонував перейти «від політики умиротворення до забезпечення гарантій безпеки та миру».

Як сказав президент, «щоб дійсно допомогти Україні, [недостатньо] постійно говорити лише про дати ймовірного вторгнення» або ж повідомляти про загрози для ЗМІ.

Зеленський заявив, що Україна не має чіткої перспективи інтеграції в ЄС і в НАТО, а також наголосив на необхідності конкретніших кроків у зміцненні обороноздатності країни.

«Байдужість робить співучасником», — сказав Володимир Зеленський щодо позицій лідерів деяких європейських країн, не уточнивши, кого саме має на увазі.

Також президент України запропонував переглянути самі принципи збереження миру у світі:

«Як так сталося, що у 21 столітті в Європі знову йде війна, і знову гинуть люди? Чому вона триває довше, ніж Друга світова війна? Як ми дійшли до найбільшої безпекової кризи з часів Холодної війни?

Як для президента країни, що втратила частину своїх територій, тисячі людей і біля кордонів якої зараз стоїть 150 тисяч російської військової техніки і важке озброєння, для мене відповідь очевидна: архітектура світової безпеки крихка, потребує оновлення.

Правила, які світ погодив десятки років тому, більше не працюють. Не встигають за новими загрозами. Недієві для її подолання. Це сироп від кашлю, коли потрібна вакцина від коронавірусу. Система безпеки повільна, вкотре дає збій».

Також Зеленський оголосив, що ініціює переговори учасників Будапештського меморандуму щодо надання Україні гарантій безпеки.

У разі, якщо переговори не відбудуться, Україна поставить під сумнів усі пакетні рішення 1994 року: «За відмову від третього у світі ядерного потенціалу Україна отримала гарантії безпеки. Цієї зброї (ядерної – ДМ.) у нас немає, безпеки у нас немає також».

Будапештський меморандум передбачав відмову України від ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки і територіальної цілісності. Одним із підписантів документа, разом зі США, Великою Британією, Францією та КНР, була Росія, яка у підсумку порушила взяті на себе зобов’язання, окупувавши український Крим і частину Донецької і Луганської областей.

Нагадаємо, на сході України тривають обстріли. Росія закликає населення окупованих Луганської та Донецької областей до евакуації. 

Фото: пресслужба президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2136
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду