Росія нарощує військову потугу у Білорусі та окупованому Криму – нові супутникові знімки

Росія нарощує військову потугу у Білорусі та окупованому Криму – нові супутникові знімки

11 Лютого 2022
2991
11 Лютого 2022
09:53

Росія нарощує військову потугу у Білорусі та окупованому Криму – нові супутникові знімки

2991
Maxar: Росія продовжує перекидати війська та техніку до кордону з Україною.
Росія нарощує військову потугу у Білорусі та окупованому Криму – нові супутникові знімки
Росія нарощує військову потугу у Білорусі та окупованому Криму – нові супутникові знімки

Компанія Maxar Technologies опублікувала нові супутникові знімки російських військ у Білорусі, західних регіонах Росії та окупованому Криму. Фотографії опублікував кореспондент Buzzfeed Крістофер Міллер у Twitter.

Представник Maxar повідомив CNN, що знімки засвідчують посилення російського угруповання у Криму. Зокрема, розгортання військ і техніки відбувається на раніше не використовуваному аеродромі Октябрське, на північ від Сімферополя.

За оцінками Maxar, до Октябрського прибуло понад 550 військових наметів і сотні одиниць техніки. В Новоозерному також посилюється російське угруповання – там спостерігається розгортання артилерії. Розміщення бронетехніки було виявлено поблизу міста Славне на північно-західному узбережжі Криму.

У Білорусі зафіксоване посилення контингенту на аеродромі Зябрівка поблизу міста Гомель (25 км від кордону України). У цьому районі вперше помічені гелікоптери, також можна припустити наявність польового шпиталю. Крім того, російські війська залишаються розгорнутими поблизу білоруського міста Речиця – приблизно за 45 кілометрів від кордону з Україною.

Попередні супутникові знімки показали побудову наметових містечок поблизу Речиці. Maxar повідомляє про суттєве посилення військового контингенту на полігоні поблизу Курська, що приблизно за 110 кілометрів на схід від кордону з Україною.

В 2014 році Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях, створивши терористичні утворення «ДНР» та «ЛНР». У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

З осені 2021 року західні ЗМІ з посиланням на дані розвідки повідомляють, що Росія знову накопичує війська і військову техніку на кордоні з Україною. Навесні 2021 року Росія вже демонстративно стягувала велику кількість військовослужбовців та техніки до кордонів України, називаючи це «навчаннями».

4 грудня видання Bild з посиланням на джерела у західних розвідках опублікувало мапу, згідно з якою ймовірний напад Росії на Україну планується в три етапи на початку 2022 року з метою захоплення до двох третин території, включаючи Київ.

Голова Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що Росія готує масштабну військову операцію проти України на кінець січня – початок лютого 2022 року і може завдати удару одразу з кількох напрямків.

Про загрозу масштабного російського вторгнення відкрито заявляють очільники західних держав, зокрема, президент США Джо Байден та прем'єр Великої Британії Борис Джонсон.

Байден вже заявив, що широкомасштабне вторгнення в Україну стане для Росії «катастрофою», а російський президент Володимир Путін у цьому разі зазнає санкцій із боку Заходу, «яких він досі не бачив».

У січні 2022 року Велика Британія на тлі посилення російської ескалації почала постачати ЗСУ оборонне озброєння – високоточні протитанкові комплекси NLAW. Збільшили допомогу Україні і США.

Однак міністр оборони Олексій Резніков заявив, що кількість російських військових біля кордонів України співмірна з цифрами минулої весни. 

Президент Зеленський під час зустрічі з іноземними журналістами заявив, що США підтримують гостру «інформаційну ситуацію» навколо стягування російських військ до кордонів України.

11 лютого Джо Байден закликав громадян США негайно виїхати з України. 

Фото: Maxar/Christopher Miller/Twitter
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2991
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду