Байден попросив Макрона запропонувати Путіну саміт з безпеки – Reuters

Байден попросив Макрона запропонувати Путіну саміт з безпеки – Reuters

21 Лютого 2022
2199
21 Лютого 2022
15:54

Байден попросив Макрона запропонувати Путіну саміт з безпеки – Reuters

2199
Reuters: Франція виступає посередником в організації можливої зустрічі Джо Байдена та Володимира Путіна.
Байден попросив Макрона запропонувати Путіну саміт з безпеки – Reuters
Байден попросив Макрона запропонувати Путіну саміт з безпеки – Reuters

Президент США Джо Байден попросив президента Франції Еммануеля Макрона запропонувати президенту Росії Володимиру Путіну провести двосторонню зустріч на тлі спровокованої Кремлем кризи навколо України.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на співрозмовника у Єлисейському палаці.

«Ми поступово змінюємо перебіг подій. Ми створюємо дипломатичну перспективу, яку приймає Кремль», – повідомив співрозмовник.

Коментуючи роль Макрона, радник президента Франції сказав, що той виконує роль посередника.

20 лютого 2022 року президент Франції Еммануель Макрон після перемовин із Байденом та Путіним повідомив, що США та Росія погодились провести саміт з питань «стратегічної безпеки і стабільності» в Європі.

Речниця Білого дому Джен Псакі заявила, що нова зустріч Байдена та Путіна може відбутись після перемовин держсекретаря Ентоні Блінкена та голови МЗС Росії Сергія Лаврова, які мають відбутись 24 лютого.

Байден готовий зустрітись з Путіним у тому випадку, якщо Кремль не розпочне нове масштабне вторгнення до України.

У Кремлі ж заявили, що саміт президентів США та Росії поки що не планується.

16 червня 2021 року у Женеві відбулася перша зустріч президента США Байдена та президента РФ Путіна. Після перемовин Байден підтвердив незмінну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

З осені 2021 року західні ЗМІ з посиланням на дані розвідки повідомляють, що Росія знову накопичує війська і військову техніку на кордоні з Україною. Навесні 2021 року Росія вже демонстративно стягувала велику кількість військовослужбовців та техніки до кордонів України, називаючи це «навчаннями».

США вважають, що Росія готова до повномасштабного вторгнення до України. 11 лютого Джо Байден закликав громадян США негайно виїхати з України. 

З 2010-х років Росія веде активну політику з дестабілізації західних демократій, України, Грузії, Молдови, а також країн Балтії. У 2016 році Кремль намагався втрутитись у президентські вибори у США, тоді перемогу отримав республіканець Дональд Трамп. 

Західні розвідки вважають, що російські спецслужби причетні до вбивства опонента Путіна Олександра Литвиненка, отруєння російського опозиціонера Олексія Навального та до замаху на колишього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки. 

В 2014 році Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях, створивши терористичні утворення «ДНР» та «ЛНР». У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

У липні 2014 року російський ЗРК Бук, який був перекинутий росіянами на непідконтрольну Україні територію Донецької області, знищив пасажирський лайнер Боїнг-777 Малайзійських авіаліній. Загинули 298 осіб.

Кремль заперечує участь РФ у війні на Донбасі, називаючи її «громадянським конфліктом». Росія продовжує підживлювати війну на Донбасі грошима й озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію з кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистів. Жертвами російської агресії стали понад 13 тисяч громадян України. До війни проти України активно залучена і російська пропаганда.

Фото: The White House/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2199
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду