Росія розповсюджує фейки, які може використати для вторгнення в Україну – Білий дім

Росія розповсюджує фейки, які може використати для вторгнення в Україну – Білий дім

17 Лютого 2022
4981
17 Лютого 2022
11:37

Росія розповсюджує фейки, які може використати для вторгнення в Україну – Білий дім

4981
Білий дім: Вікно для можливого вторгнення Росії залишається відкритим.
Росія розповсюджує фейки, які може використати для вторгнення в Україну – Білий дім
Росія розповсюджує фейки, які може використати для вторгнення в Україну – Білий дім

США заявили, що Росія продовжує розповсюджувати дезінформацію про Україну, і це може бути використано як привід для нового вторгнення.

За словами речниці Білого дому Джен Псакі, дезінформація російських ЗМІ, зокрема, історія про «виявлення масових поховань мирних жителів», нібито вбитих українськими військовими на Донбасі, є черговою спробою Росії сфабрикувати привід для вторгнення в Україну.

«Ми бачили, як ця тактика використовувалася у минулому. До цього належать не лише вищезгадані повідомлення, а й заяви про провокацію на Донбасі, фейкові повідомлення державних ЗМІ, cфабриковані відеоролики, фейкові звинувачення щодо хімічної зброї, повідомлення про напади на російських солдатів, яких насправді не було», – цитує Псакі Голос Америки.

Псакі заявила, що «вікно для можливого вторгнення залишається відкритим», а російські війська, як і раніше, сконцентровані поряд з українським кордоном, незважаючи на заяви Кремля про відведення їхньої частини.

Коментуючи можливе визнання Москвою терористичних «республік» на сході України Псакі наголосила, що цей крок буде рівнозначний «повній відмові російського уряду від своїх власних зобов'язань щодо Мінських угод». Відповідь США на такі дії Росії буде «швидкою і жорсткою».

Представник Держдепу Нед Прайс серед прикладів російської дезінформації згадав російські фейки про «геноцид російськомовних жителів» на сході України та фейк про нібито підготовку Вашингтоном і Києвом біологічної або хімічної атаки проти так званих «Л/ДНР».

Держдепартамент не виключив можливості того, що нове вторгнення Росії відбудеться після Олімпіади у Пекіні.

«Це може статися завтра, це може статися наступного тижня. Це може статися до закінчення Олімпіади. Це може статися після завершення Олімпійських ігор», – сказав Прайс.

4 лютого 2022 року представник Пентагону Джон Кірбі заявив, що російський уряд планує влаштувати фальшивий напад «українських військових» на російську територію, щоб створити фальшиве виправдання для власного вторгнення. 

«Ми вважаємо, що в рамках цієї фальшивої атаки Росія створить дуже наочно-пропагандистське відео, де будуть нібито трупи та актори в "скорботі", зображення зруйнованих місць, а також військова техніка з України чи Заходу», – повідомив Кірбі.

Напередодні відповідну інформацію поширили ЗМІ з посиланням на неназване джерело в адміністрації Джо Байдена.

Посол Росії в Європейському союзі Володимир Чижов заявив, що Москва не планує жодних подібних операцій для вторгнення в Україну.

Голова МЗС Дмитро Кулеба заявив, що США попередили Київ про фейкове відео, яке Росія, за даними Пентагону, мала використати як привід для нападу на Україну.

Фото: Минобороны России/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4981
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду