Ксенофобний Апокаліпсис. «Формула країни» Євгенія Мураєва

Ксенофобний Апокаліпсис. «Формула країни» Євгенія Мураєва

22 Листопада 2021
7782
22 Листопада 2021
12:00

Ксенофобний Апокаліпсис. «Формула країни» Євгенія Мураєва

7782
Божевільні теорії змови, захист Європи від азійських «варварів», антивакцинаторство та відбілювання Росії.
Ксенофобний Апокаліпсис. «Формула країни» Євгенія Мураєва
Ксенофобний Апокаліпсис. «Формула країни» Євгенія Мураєва

Євгеній Мураєв завжди вмів провокувати. Коли змагаєшся за проросійський електорат із буквальним кумом Путіна, то хочеш не хочеш — навчишся привертати увагу. І «Формула країни» — прекрасна ілюстрація. Ви можете цього не усвідомлювати, але самі бачили її рекламу ще на початку вересня. Просто обіцянка «обговорити нову формулу» могла трішки загубитися на фоні величезного обличчя Мураєва та фасаду Будинку  профспілок. Крім того, на банері та колишньому штабі Майдану був іще один напис — «Тут наша земля». Ідеальна провокація та непогана назва для тревел-шоу, із яким лідер партії «Наші» наступні два місяці їздив Україною. Грандіозним фіналом усього цього піару мала стати презентація «Формули».

І вона справді відбулася 19 листопада, проте виявилася зовсім не тим, чого можна було очікувати. «Формула країни» Євгенія Мураєва — це не типова політична стратегія, на кшталт «Нового курсу» Тимошенко. Ні, вона більше схожа на рубрику «вільний мікрофон» у клубі міських божевільних. Чистий дистопічний хорор, під час якого Мураєв розкидався висловами на кшталт «коллапс человеческой цивилизации» та прогнозував Україні роль «границы обитаемого мира». Знаєте, як на початку деяких фантастичних фільмів закадровий голос вводить глядачів у курс катастрофи? Ця презентація звучить так само, тільки триває годину. Можливо, найксенофобнішу годину в історії українського телебачення.

Шалений Мураєв. Дорога біженців

Перше, що ви помітите у «Формулі країни»,— це її подача. Маленька фігура Мураєва у величезній чорній студії. Гігантський екран. Динамічний монтаж. Пафосні назви розділів: «Блок 5. Маніфест». Щоб відео виглядало «по-багатому», «Наш» навіть показав його із кіношним співвідношенням сторін: чорними лініями зверху та знизу зображення. Проте в якості головного помічника Мураєв узяв музику: її підбірка могла б називатися «Топдесятка треків для останньої битви». Усе це разом мало надавати словам політика ваги та солідності. Але оскільки він ніс відверту ахінею, то форма дисонувала зі змістом. І «Формула країни» виглядала наче пародія на тему «Якби Стів Джобс був головою QAnon».

Уже з третьої хвилини Мураєв почав вивалювати на глядачів безсоромні теорії змови. Він оголосив, що «мировой капитал» почав війну за «господство». Натякнув, що коронавірус був створений штучно і його заздалегідь обговорювали на форумі Біла Гейтса. Анонсував кліматичну катастрофу, через яку відбудеться колапс цивілізації, а Україна стане кордоном між придатною для життя Європою та непридатною Азією: «Украина станет одним из основных производителей еды для оставшегося населения голодающей планеты». Ядерні гриби, напис «Гибель всего живого», розповідь про війну за ресурси та виживання — у те, що це відбувалося на екрані, складно повірити навіть після перегляду.

Вершиною одкровень Мураєва стала спекуляція, що міжнародні організації можуть займатися геноцидом людства. «Вы уверены, что они [міжнародні організації] не стали инструментами в руках тех, кто под благовидными намерениями, на самом деле, защищают свои богатства и ведут борьбу с ростом населения на планете? [...] Возможно, это и есть истинная причина системного геноцида, развязанного против человечества».

Окремо варто перерахувати, якими саме інструментами, на думку Мураєва, відбувається геноцид: «ГМО, пропаганда ЛГБТ, секретные биолаборатории, натыканные по всему миру, насильственные методы вакцинации». Тепер розумієте? «Формула країни» — це не смішний маніфест прихильника теорій змови. Це година небезпечної параної.

Євгеній Мураєв уже відзначався в ефірі «Нашого» расизмом та гомофобією. Але після презентації «Формули країни» титул «ксенофоб» має йти в його титрі до слова «політик». Згідно з теоріями Мураєва, Азія та Африка скоро стануть непридатними для життя, що посилить потік біженців. А в «русском міре» біженців ненавидять.

Уже на п’ятій хвилині ефіру політик жаліється, що потоки мігрантів змінюють «облик и ценности» Європи до невпізнаваності. Потім каже глядачам, що до нас будуть переселятися не лише європейці, але й люди «совершенно другой культуры». Та вирішує, що «чужаки» знищують європейські підвалини та встановлюють свої традиції. Уявляєте, Мураєв настільки боїться інакших людей, що буквально називає їх «чужинцями». Назва партії «Наші» в цьому контексті грає зовсім іншими барвами. Але було б добре, якби політик лише боявся.

Бо в запалі презентації Євгеній Мураєв видав і зовсім навіжену заяву: «Украине придется действительно защищать всю Европу. Но только от культурного, иноязычного нашествия с Юга. Грозящего растоптать наш мир, как когда-то был разрушен Рим». Якщо попередні цитати відгонили скочуванням Мураєва на саме дно політичного маргінесу, то ця відгонить кримінальною справою. У нас тут: а) прирівнювання інших народів до варварів, б) твердження, що його цивілізація вища, в) думка, що від інакших людей потрібно захищатися. Це чисте розпалювання ворожнечі. І вже не перший випадок за останні сто років, коли якийсь політик вважає, що жителі Близького Сходу не варті його Третього Риму.

Ідіократія

Звісно, вимагати якоїсь логіки від такої «Формули» було б дивно. Але презентація Мураєва настільки взаємосуперечна та просто дурнувата, що це неможливо ігнорувати.

Коли політик закінчив із ксенофобними анонсами, він перейшов до відповідей на «проблеми». І в презентації миттєво почали виникати нестиковки. Наприклад, у першій частині відео Мураєв критикував буцімто неефективні ЄС, НАТО та ООН. А в другій закликав до геополітичного об'єднання на території всієї Євразії. Чому, на його думку, цей союз має спрацювати, якщо три інші нібито провалилися?

Також не зрозуміло, як «римлянин» Мураєв планує об’єднуватися з «варварами». Але, здається, лицемірство його взагалі мало хвилює. Бо пізніше ексрегіонал починає вже хвалити українське «языковое и религиозное разнообразие, культурное наследие, богатство традиций». Та стверджувати, що десятки народів та національностей в Україні повинні мати однакові права й обов’язки. Заклик захищатися від культурного нашестя та заклик поважати культуру в одному відео — це, звісно, сильно. Найяскравіше розлад особистості проявляється тоді, коли Мураєв сам починає критикувати людей, які виступають проти різноманіття: «Работают на раздел страны, осознанно создают почву для гражданского противостояния». Ой, і не кажи.

 

Зрозуміло, що насправді за всією химерною риторикою політика стоїть звичайна проросійська та антизахідна пропаганда. Він розповідає про зовнішній контроль: окупацію та колонізацію. Виступає проти кредитів, заявляючи, що в борг брали уряди, а не «ми». Хто-небудь, нагадайте Мураєву, що, коли він був нардепом від Партії регіонів, це його влада брала кредити. Крім того, лідер партії «Наші» запропонував ініціативу: внести всіх отримувачів грантів у реєстр і взяти під особливий контроль правоохоронців. Очевидно, Україні досить і таких незалежних джерел інформації, як канал «Наш». А якщо серйозно, то, як відомо, саме держава та державні заклади в Україні є найбільшими отримувачами грантів та технічної допомоги, так шо щось у пропозиції Мураєва таки є!

Щодо безпосередньо Росії Мураєв переконував, начебто на фоні нового континентального союзу питання «Чий Крим?» втратить актуальність. А вороги в майбутньому виявляться природними союзниками. Політик узагалі багато розповідав, що це США та Британія провокують війну в Україні, аби блокувати союз Євразії. Якщо повірити в першу половину «Формули» Мураєва, можна припустити, що це бойові телепати Пентагону контролюють Путіна та змушують його вбивати українців.

Судячи з презентації ексрегіонала, Росія взагалі не відіграє ролі в досягненні миру. І це Україні достатньо захотіти не продовжувати війну. У цьому контексті рептилоїди не нашептали Мураєву нових маніпуляцій. Натомість він пафосно заявив, що політики воюють лише у студіях, а на смерть посилають «наших» дітей. Цікаві слова, враховуючи, що діти політика неповнолітні, а його медійне дітище — канал «Наш» — інформаційно воює на боці Росії.

Той, що біжить у парламент

Очевидно, що «Формула країни» мала лише функцію: агітацію за Євгенія Мураєва. У другій частині відео політик рясно сипав обіцянками, згідно з якими, якісь «ми» наведуть лад у державі. Щоправда, кого чоловік мав на увазі, він не уточнив. Із партії «Наші» на партійному каналі «Наш» буває лише один інший представник — Олександр Долженков. Можливо, Мураєв мав на увазі «Опозиційний блок», із яким ходив на парламентські вибори. Але чи знає Ахметов, що він тепер спонсорує ковчег для захисту від біженців під час Апокаліпсису?

Коротше кажучи, як політична програма «Формула країни» точно не працює. Адже не зрозуміло, хто має її виконувати. І головне — не зрозуміло, на кого подібний треш узагалі розрахований.

В українській політиці є неписане правило: що меншу підтримку має політик, то радикальніші його ідеї. Лідери рейтингів розповідають загалом схожі речі про стабільність, а от дрібні партії обіцяють корову кожному українцеві. З інтернету нічого не зникає, тож подібною презентацією лідер «Наших» назавжди загнав себе під плінтус. Не те, щоб у нього колись був позитивний імідж, але одна справа — це проросійськість, зовсім інша — розповіді про секретні лабораторії та захист Риму від «чужинців».

Євгеній Мураєв планував «Формулу країни» як своє коронне досягнення, що мало пафосно вийти 7 листопада — у День Жовтневої революції. Але натомість презентація вийшла лише 19-го числа. У Всесвітній день туалету.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7782
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Timur
812 дн. тому
Простите, читая всё это, очень печально осознавать, что автор данного текста при помощи ярлыков не способен принимать разнообразные идеи и мнения.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду