Через висловлювання Євгена Мураєва Нацрада призначила перевірку його каналам

Через висловлювання Євгена Мураєва Нацрада призначила перевірку його каналам

15 Липня 2021
2390
15 Липня 2021
16:21

Через висловлювання Євгена Мураєва Нацрада призначила перевірку його каналам

2390
Перевірка буде проведена із 30 липня по 13 серпня.
Через висловлювання Євгена Мураєва Нацрада призначила перевірку його каналам
Через висловлювання Євгена Мураєва Нацрада призначила перевірку його каналам

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила нові перевірки каналам «Наш» та «Максі ТВ» (юридичні особи ТОВ «Наш 365» і ТОВ «Наша Прага») через  ознаки мови ворожнечі у висловлюваннях Євгена Мураєва, а також з метою перевірити виконання попередніх рішень. Таке рішення регулятор прийняв на своєму засіданні 15 липня.

Після застосування санкцій (штрафи та попередження) до згаданих каналів регулятор провів моніторинг та звернув увагу на програму «Важливе», присвячену 80-й річниці нападу нацистської Німеччини на Радянський Союз. Вона  вийшла в ефір 22 червня, а потім ще повторювалась упродовж п’яти днів. В межах програми вийшло інтерв’ю з лідером політичної партії «Наші» Євгеном Мураєвим.

Під час ефіру Мураєв зазначив, що суттю агресивної політики країн Європейського Союзу щодо України є продовження політики «фашистской Германии» щодо знищення слов’янського етносу та українського народу. Вона здійснюється з використанням сучасних «механизмов ведения современной войны», що відрізняються від військових методів Другої світової війни тільки формою. Політичне керівництво України, стверджував політик, є «проводником антиукраинской политики по сути геноцида нашего народа», «настоящим коллаборантом» і сприяє такій політиці європейських країн.

«Висловлювання Є. Мураєва не можуть бути мовою об’єктивного викладення фактів і є мовою ворожнечі. Їх поширення і спрямованість на цілі країни чи етнічні групи Європейського Союзу може спровокувати екстремально негативні відчуття глядачів щодо них і сформувати негативний стереотипний їх образ «історично латентного ворога» слов’ян та українського народу зокрема. Ні під час прямої трансляції, ані під час повторів твердження політика не отримали необхідного критичного ставлення від ведучих передачі чи редакції телеканалу», – йдеться у рішенні регулятора.

Нагадаємо, на початку року Нацрада призначила перевірки каналів «Наш» та «Максі ТВ» через висловлювання Миколи Азарова, Олени Бондаренко, Родіона Мірошника та інших проросійських політиків, а канали оскаржували в судах ці рішення. Також регулятор оштрафував канал на понад пів мільйона гривень за ефіри, де зафіксував заклики до насильницької зміни конституційного ладу, розв’язування агресивної війни, розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі. 28 квітня «Наш» дістав два попередження і штраф понад 200 тисяч гривень через ефір з одним із ватажків луганських сепаратистів Родіоном Мірошником та ролик «Наша незалежність». 27 травня черговий штраф і попередження регулятор виніс через ефіри з Оленою Бондаренко та Миколою Азаровим. А 10 червня штраф канал заробив через висловлювання Вадима Рабіновича та Євгена Балицького. Попереду нові перевірки. Також санкції Нацради торкнулися каналу «МТВплюс» із Запорізької області, який ретранслював «Наш», хоча це не передбачено ліцензією.

Ілюстрація: скріншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2390
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду