Рада ухвалила законопроєкт про олігархів

Рада ухвалила законопроєкт про олігархів

23 Вересня 2021
2264
23 Вересня 2021
13:52

Рада ухвалила законопроєкт про олігархів

2264
Законопроєкт у другому читанні підтримали 279 нардепів.
Рада ухвалила законопроєкт про олігархів
Рада ухвалила законопроєкт про олігархів

У четвер, 23 вересня, Верховна Рада у другому читанні ухвалила президентських законопроєкт №5599 про олігархів.

За законопроєкт проголосували 279 нардепів, зокрема:

  • «Слуга народу»: 229 «за», один проти;
  • «ОПЗЖ»: 20 «проти»;
  • «Європейська Солідарність»: 23 «проти», один утримався;
  • «Батьківщина»: 20 утрималися;
  • «За майбутнє»: 18 «за»;
  • «Голос»: 11 «за», п’ятеро «проти», один утримався;
  • «Довіра»: 15 «за»;
  • позафракційні: шестеро «за», п’ятеро «проти».

Рада розглянула законопроєкт за скороченою процедурою, що викликало обурення в опозиції. Правки голосувалися пакетами, під час розгляду понад 1000 правок не виступив жоден народний депутат.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. У дію його введуть через шість місяців з дня набрання чинності. 

Після набуття чинності закону олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

  • беруть участь у політичному житті;
  • мають значний вплив на ЗМІ;
  • є кінцевими бенефіціарними власниками суб'єкта господарювання, який займає монопольне становище на ринку та протягом одного року поспіль підтримують або посилють це становище;
  • мають активи на понад 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних громадян осіб.

Визначати, хто є олігархом буде РНБО після відповідного звернення Уряду, НБУ, СБУ, АМКУ або члена РНБО.

Особам, яких визнали олігархами, забороняється здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів і демонстрацій з політичними гаслами, бути покупцем (бенефіціаром покупця) при приватизації об'єктів великої приватизації.

Виключити особу з реєстру олігархів може РНБО на підставі заяви особи, включеної до реєстру, якщо вона буде відповідати менше ніж трьом критеріям, які визначені цим законопроєктом.

Закон розкритикувала опозиція та спікер Ради Дмитро Разумков, який відправив його на розгляд  Венеціанської комісії. Її висновок має надійти у грудні цього року.

Президентських законопроєкт про олігархів був підртриманий Радою у першому читанні 1 липня 2021 року. Тоді за документ проголосувало 275 народних депутатів. 

17 вересня профільний комітет рекомендував парламенту прийняти законопроєкт про олігархів у другому читанні та в цілому. Було враховано 13 правок із поданих 1271.

Фото: пресслужба Верховної Ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2264
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
917 дн. тому
Боротьба з вітряками. Україну врятують від колапсу дуже швидкі, термінові та повні реформи, які повністю змінять весь цей підробленій під патріотичний, жах. Суспільство, яке вважає, що бути порядним не патріотично, повністю хворе і вилікувати його можна дуже швидкими темпами. Комунізм теж постійно вдосконалювався та боровся з «окремими недоліками» поки не з’їв сам себе. В нас лишається Система та правила, створені пантеоном старців олігархічної хунти. В нас лишаються на чиновницьких посадах всі корумповані «патріоти», які обслуговують старих олігархів. Взяти, для прикладу, ПДВ яке забезпечує на 90% весь бюджет. Розмір ПДВ, на відшкодування – 73%, або ¾ надходжень. Тобто, тільки ¼ ПДВ забезпечує 90% весь бюджет. Достатньо зрозуміти що 3 бюджети іде на відшкодування за хабарі. Величезна купа корумпованих «патріотів» на посадах займається перекачуванням цих потоків, розміром у 3 бюджети, з кишень афроукраїнцев в кишені обраних.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду