В Афганістані менше ніж за місяць припинили роботу більше 150 ЗМІ

В Афганістані менше ніж за місяць припинили роботу більше 150 ЗМІ

14 Вересня 2021
1279
14 Вересня 2021
09:00

В Афганістані менше ніж за місяць припинили роботу більше 150 ЗМІ

1279
Медіа закриваються через встановлені новою владою обмеження та скрутне фінансове становище.
В Афганістані менше ніж за місяць припинили роботу більше 150 ЗМІ
В Афганістані менше ніж за місяць припинили роботу більше 150 ЗМІ

В Афганістані, за даними TOLOnews, після приходу до влади «Талібану» менше ніж за місяць припинили роботу 153 ЗМІ у 20 провінціях.

Як заявляють у місцевих організаціях, що підтримують незалежні засоби масової інформації, через економічні проблеми та обмеження закрились телеканали, радіо та друковані ЗМІ.

Заступник голови Федерації журналістів Афганістану Худжатулла Муджададі закликав вирішити фінансову кризу, яку переживають ЗМІ, та зняти обмеження з їхньої діяльності, в іншому випадку медіа продовжать закриватися.

«Продовження цієї тенденції викликає занепокоєння. Ми закликаємо міжнародні організації негайно вжити заходів для вирішення цієї проблеми. Інакше незабаром це буде кінець свободи преси та інших прав людини та громадян», – сказав представник Національної спілки журналістів Афганістану Масрур Лутфі.

Нагадаємо, що 15 серпня 2021 року «Талібан», більшістю країн визнаний терористичним рухом, без бою зайняв Кабул.

Бойовики «Талібану» заявили, що «війна в Афганістані закінчена», і вже анонсували проголошення найближчим часом «Ісламського емірату Афганістан».

США та інші західні країни екстренно евакуювали свої дипломатичні представництва з Кабула. Масово тікають зі столиці й містяни.

Посилення в Афганістані «Талібану» спричинило хвилю вбивств журналістів, громадських активістів та посадовців. Від початку 2021 року в Афганістані вбили, поранили або викрали щонайменше 30 журналістів.

6 серпня у Кабулі «Талібан» убив главу інформаційного центру уряду Афганістану Давакхана Мінапала.

8 серпня у Кабулі вбили керівника місцевої радіостанції Paktia Ghag та співробітника правозахисної групи NAI Тоофана Омара.

Речник руху «Талібан» Сухаіл Шахін пообіцяв, що бойовики поважатимуть права жінок та свободу слова в захопленому Афганістані, а також не вдаватимуться до кампаній помсти й репресій. Водночас реальна ситуація свідчить, що журналісти перебувають у небезпеці.

За даними «Репортерів без кордонів», нова влада Афганістану накладає дуже жорсткі обмеження на ЗМІ, хоча й не офіційно. Зокрема, вказує, як саме висвітлювати новини. Бойовики обшукують будинки журналістівне пускають жінок-журналісток на робочі місця та вбили родича щонайменше одного журналіста, який переховується.

Щонайменше троє афганських журналістів були серед загиблих під час серійних нападів на міжнародний аеропорт Кабула 26 серпня.

Місцеві журналісти кажуть, що жодне офіційне джерело не відповідає на запити ЗМІ. Велика кількість медійників вважаються зниклими без вісти.

Бойовики вбили прессекретаря Фронту національного опору Афганістану.

Близько 150 афганських журналістів звернулися з відкритим листом до ООН, міжнародної спільноти, правозахисних організацій та платформ підтримки ЗМІ із проханням врятувати їх від талібів.

Фото: zmina.info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1279
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду