«Талібан» пообіцяв поважати права жінок та ЗМІ. У Кабулі вже почали замальовувати жіночі фото

«Талібан» пообіцяв поважати права жінок та ЗМІ. У Кабулі вже почали замальовувати жіночі фото

16 Серпня 2021
3675
16 Серпня 2021
11:31

«Талібан» пообіцяв поважати права жінок та ЗМІ. У Кабулі вже почали замальовувати жіночі фото

3675
Доля жінок в Афганістані під керівництвом талібів викликає найбільше занепокоєння.
«Талібан» пообіцяв поважати права жінок та ЗМІ. У Кабулі вже почали замальовувати жіночі фото
«Талібан» пообіцяв поважати права жінок та ЗМІ. У Кабулі вже почали замальовувати жіночі фото

Речник руху «Талібан» Сухаіл Шахін пообіцяв, що бойовики поважатимуть права жінок та свободу слова в захопленому Афганістані, а також не вдаватимуться до кампаній помсти та репресій.

В коментарі кореспондентці BBC Шахін пообіцяв, що «не буде помсти» народу Афганістану з боку бойовиків.

«Ми запевняємо народ Афганістану, особливо у Кабулі, що їхня власність та їхні життя у безпеці – не буде помсти нікому. Ми слуги народу та цієї країни. Наше керівництво наказало нашим силам лишатися у воріт Кабула і не входити до міста. Ми чекаємо мирної передачі влади», – сказав Шахін.

Також Шахін запевнив, що «жінкам дозволять виходити з будинків без супроводу чоловіків і, як і раніше, матимуть доступ до освіти та роботи».

Однак у соцмережах вже з'являються фото, на яких замальовується «невідповідна» реклама на вулицях Кабула. 

Доля жінок в Афганістані під керівництвом талібів викликає найбільше занепокоєння. З 1996 по 2001 роки таліби вже контролювали Афганістан, тоді угруповання практикувало версію шаріату, яка включала закидання камінням за подружню зраду, ампутацію кінцівок за крадіжку та заборону дівчатам відвідувати школу після 12 років.

15 серпня 2021 року «Талібан», який більшістю країн визнаний терористичним рухом, без бою зайняв Кабул. Відтепер, таліби контролюють майже весь Афганістан, окрім північної провінції Панджшер. Напередодні «Талібан» захопив найбільші міста країни, в тому числі, Кандагар і Герат. Президент Афганістану Ашраф Гані втік з країни до Таджикистану.

Бойовики «Талібану» заявили, що «війна в Афганістані закінчена» і вже анонсували проголошення найближчим часом «Ісламського емірату Афганістан».

США та інші західні країни екстренно евакуювали свої дипломатичні представництва з Кабулу. Масово тікають зі столиці і містяни. 

Стрімкий наступ «Талібану» став можливим, зокрема, і через виведення американського контингенту з країни за наказом президента США Джо Байдена. У липні Байден заявив, що «Талібан» не зможе захопити весь Афганістан, адже «США залишають після себе добре озброєну і вишколену афганську армію». Війська США перебували в Афганістані з 2001 року.

Посилення в Афганістані  «Талібану» спричинило хвилю вбивств журналістів, громадських активістів та посадовців. Від початку 2021 року в Афганістані вбили, поранили або викрали щонайменше 30 журналістів.

6 серпня у Кабулі «Талібан» вбив главу інформаційного центру уряду Афганістану Давакхана Мінапала.

8 серпня у Кабулі вбили керівника місцевої радіостанції Paktia Ghag та співробітника правозахисної групи NAI Тоофана Омара.

Представники афганських ЗМІ звернулись до президента Байдена та лідерів Конгресу із закликом надати спеціальні імміграційні візи афганським журналістам.

Фото: Lotfullah Najafizada/Twitter

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3675
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
свідок
981 дн. тому
Повна перемога Путіна в Афганістані над ЄС , НАТО та США ! Байден повністю програв чекістові ! Ось так, поступово, ісламіські сили створять "нову", об'єднану фашиську ісламську державу на противагу західній цивілізації, надихаючись ідеями "руського миру" , цієї фашиської держави, що прагне до світового панування , як колись це робила Німеччина Гітлера ! Допоки буде існувати фашиська РОсія , світові буде погрожувати нестабільність , що може призвести до Третьої світової війни ! Згадаємо історію , - дві Світові війни розпочалис після зближення і дружби між Німеччиною та Росією (СРСР) .Наразі бачимо величезну дружбу Мкеркель і Путіна ( Як Миколи ІІ та Вільгельма ІІ, як Гітлера й Сталіна ) , що направлена проти країн ЄС та США !Європа, схаменися, Третя світова війна на порозі !
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду