Близько 150 афганських журналістів звернулись до ООН з проханням врятувати їх від талібів

Близько 150 афганських журналістів звернулись до ООН з проханням врятувати їх від талібів

31 Серпня 2021
1479
31 Серпня 2021
10:08

Близько 150 афганських журналістів звернулись до ООН з проханням врятувати їх від талібів

1479
«Світ замість того, щоб дивитися, повинен вжити заходів, щоб врятувати наше життя та життя наших сімей», – заявили медійники.
Близько 150 афганських журналістів звернулись до ООН з проханням врятувати їх від талібів
Близько 150 афганських журналістів звернулись до ООН з проханням врятувати їх від талібів

Близько 150 афганських журналістів звернулись відкритим листом до ООН, міжнародної спільноти, правозахисних організацій та платформ підтримки ЗМІ з проханням врятувати їх від талібів, пише TOLOnews.

«Враховуючи зростаючі виклики та загрози, з якими стикаються працівники засобів масової інформації, а також їхні сім'ї, ми закликаємо Організацію Об'єднаних Націй та її донорів вжити заходів щодо порятунку нашого життя та наших сімей», – йдеться у листі.

Працівники ЗМІ закликали світ не стояти осторонь та врятувати афганських журналістів, які безперервно працювали у пошуках свободи слова протягом останніх двох десятиліть.

«У цей вирішальний момент світ замість того, щоб дивитися, повинен вжити заходів, щоб врятувати наше життя та життя наших сімей. Ми живемо у невизначеності. Ми не знаємо, що станеться з нами та нашим майбутнім. Країни світу повинні почути наш голос», – зазначають журналісти.

Нагадаємо, що в серпні 2021 року «Талібан» захопив владу в Афганістані. Президент країни 15 серпня покинув Афганістан та погодився передати владу талібам. 

Посилення в Афганістані «Талібану» спричинило хвилю вбивств журналістів, громадських активістів та посадовців. Від початку 2021 року в Афганістані вбили, поранили або викрали щонайменше 30 журналістів.

6 серпня у Кабулі «Талібан» вбив главу інформаційного центру уряду Афганістану Давакхана Мінапала.

8 серпня у Кабулі вбили керівника місцевої радіостанції Paktia Ghag та співробітника правозахисної групи NAI Тоофана Омара.

Речник руху «Талібан» Сухаіл Шахін пообіцяв, що бойовики поважатимуть права жінок та свободу слова в захопленому Афганістані, а також не вдаватимуться до кампаній помсти та репресій. Водночас реальна ситуація свідчить про те, що журналісти знаходяться в небезпеці.

За даними «Репортерів без кордонів», нова влада Афганістану накладає дуже жорсткі обмеження на ЗМІ, хоча й не офіційно. Зокрема, вказує, як саме висвітлювати новини. Бойовики обшукують будинки журналістівне пускають жінок-журналісток на робочі місця та вбили родича щонайменше одного журналіста, який переховується.

Щонайменше троє афганських журналістів були серед загиблих під час серійних нападів на міжнародний аеропорт Кабула 26 серпня.

Місцеві журналісти кажуть, що жодне офіційне джерело не відповідає на запити ЗМІ. Велика кількість медійників вважаються зниклими без вісти.

Фото: bd-pratidin.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1479
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду