Таліби вбили речника Фронту національного опору Афганістану. Боротьба за провінцію Панджшер триває

Таліби вбили речника Фронту національного опору Афганістану. Боротьба за провінцію Панджшер триває

6 Вересня 2021
5918

Таліби вбили речника Фронту національного опору Афганістану. Боротьба за провінцію Панджшер триває

5918
Провінція Панджшер залишається останнім регіоном Афганістану, який таліби не контролюють.
Таліби вбили речника Фронту національного опору Афганістану. Боротьба за провінцію Панджшер триває
Таліби вбили речника Фронту національного опору Афганістану. Боротьба за провінцію Панджшер триває

У Панджшері бойовики угруповання «Талібан» вбили прессекретаря Фронту національного опору Афганістану (ФНО) Фахіма Дашті.

Про це представники ополчення повідомили у твітері.

ФНО, або Панджшерський опір – це військове афганське об'єднання, що бореться проти талібів, які захопили владу в Афганістані влітку цього року.

Смерть Фахіма Дашті також підтвердили джерела Tolo News у Панджшері.

«Фахім Дашті, речник Фронту опору та відомий журналіст, загинув у боях у провінції Панджшер у неділю, повідомило TOLOnews джерело звідти», – написали вони.

Провінція Панджшер залишається останнім регіоном Афганістану, який таліби не контролюють, пише «Медіазона. Центральна Азія». 2 вересня ФНО відзвітував про 350 загиблих і понад 280 поранених талібів, які брали участь у наступі на Панджшер. В Опорі також стверджували, що затримали 35 бойовиків і захопили їхню зброю.

Із 3 вересня угруповання «Талібан» кілька разів заявляло про повне взяття провінції Панджшер під свій контроль, проте у ФНО це заперечували.

6 вересня прессекретар талібів знову повідомив про захоплення провінції, але представники ополчення у твітері назвали цю заяву брехнею. За їхніми словами, сили ФНО присутні на всіх стратегічних позиціях по всій долині й готові до продовження боїв.

Незадовго до цього лідер ополчення Ахмад Масуд заявив про готовність припинити бої й почати переговори, якщо таліби зупинять воєнні дії й покинуть Панджшер, Андарабську долину, а також провінції Парван і Капіса. Однак «Талібан» відкинув цю пропозицію, пояснивши це тим, що Фронт опору втратив можливість розв'язувати проблему шляхом переговорів.

Нагадаємо, що 15 серпня 2021 року «Талібан», більшістю країн визнаний терористичним рухом, без бою зайняв Кабул. Відтепер таліби контролюють майже весь Афганістан, окрім північної провінції Панджшер. Напередодні «Талібан» захопив найбільші міста країни, в тому числі Кандагар і Герат. Президент Афганістану Ашраф Гані втік із країни до Таджикистану.

Бойовики «Талібану» заявили, що «війна в Афганістані закінчена», і вже анонсували проголошення найближчим часом «Ісламського емірату Афганістан».

США та інші західні країни екстренно евакуювали свої дипломатичні представництва з Кабула. Масово тікають зі столиці й містяни. 

Стрімкий наступ «Талібану» став можливим, зокрема, через виведення американського контингенту з країни за наказом президента США Джо Байдена. У липні Байден заявив, що «Талібан» не зможе захопити весь Афганістан, адже «США залишають після себе добре озброєну й вишколену афганську армію». Війська США перебували в Афганістані з 2001 року.

Посилення в Афганістані «Талібану» спричинило хвилю вбивств журналістів, громадських активістів та посадовців. Від початку 2021 року в Афганістані вбили, поранили або викрали щонайменше 30 журналістів.

Фото: Фахіма Дашті / Tolo News

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5918
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду