«Талібан» накладає дуже жорсткі обмеження на афганські ЗМІ, хоча й не офіційно – RSF

«Талібан» накладає дуже жорсткі обмеження на афганські ЗМІ, хоча й не офіційно – RSF

26 Серпня 2021
1138
26 Серпня 2021
08:30

«Талібан» накладає дуже жорсткі обмеження на афганські ЗМІ, хоча й не офіційно – RSF

1138
Зокрема, змушують транслювати пропагандистські відео та вказують, як висвітлювати події.
«Талібан» накладає дуже жорсткі обмеження на афганські ЗМІ, хоча й не офіційно – RSF
«Талібан» накладає дуже жорсткі обмеження на афганські ЗМІ, хоча й не офіційно – RSF

Публічно «Талібан» зобов'язався захищати журналістів і поважати свободу преси, але реальність в Афганістані зовсім інша, заявляють «Репортери без кордонів» (RSF).

Нова влада вже накладає дуже жорсткі обмеження на засоби масової інформації, хоча й не офіційно.

Перелік нових зобов'язань для журналістів з кожним днем ​​стає все довшим. Менш ніж через тиждень після того, як їхній представник пообіцяв поважати свободу преси, «оскільки повідомлення ЗМІ будуть корисні суспільству», таліби піддають журналістів утискам, погрозам, а іноді і насильству.

Приватні афганські телеканали, які транслюються в афганській столиці, щодня піддаються погрозам.

Продюсер одного з приватних національних каналів сказав у коментарі RSF, що за останній тиждень таліби побили п'ятьох репортерів та операторів каналу і контролюють все, що транслює мовник.

«На місцях командири руху "Талібан" систематично беруть номери наших репортерів і говорять їм: "Коли ви готуєте цю історію, ви скажете це і скажете те". Якщо вони скажуть щось інше, їм погрожують», – розповів він.

Багато мовників були змушені відмовитися від частини своїх програм, оскільки вони не відповідають вимогам шаріату.

«Ми просто транслюємо короткі інформаційні бюлетені та документальні фільми з архівів», – сказав представник комерційного телеканалу.

Власник приватної радіостанції на північ від Кабула підтвердив, що таліби швидко поширюють свій контроль над висвітленням новин.

«Тиждень тому вони сказали нам: "Ви можете працювати вільно, доки поважаєте ісламські правила» [ні музики, ні жінок], але потім вони почали "направляти" нас щодо новин, які ми можемо або не можемо транслювати, і що вони розцінюють як "справедливу" звітність», – сказав власник, який у підсумку закрив свою радіостанцію і сховався.

Двом журналістам, які працюють на приватному телеканалі «Шамшад», бойовик «Талібану» не дозволив зробити репортаж біля посольства Франції, оскільки вони не мали дозволу, підписаного Ісламським Еміратом Афганістан. Але коли вони запитали бойовика, куди їм їхати або у кого вони мають попросити такий дозвіл, він сказав, що не знає.

В останні дні таліби наказували найвпливовішим афганським засобам масової інформації транслювати пропагандистські відео та аудіокліпи талібів. Коли засоби масової інформації відмовляються, таліби спочатку кажуть, що готові заплатити за трансляцію, а потім наполягають, посилаючись на національний чи ісламський обов'язок.

Близько 100 приватних місцевих ЗМІ взагалі припинили свою діяльність.

Водночас щонайменше десять журналістів зазнали насильства або погроз під час роботи на вулицях Кабула та Джалалабада за останній тиждень.

Раніше таліби провели свою першу офіційну після захоплення влади в Афганістані пресконференцію в Кабулі, на якій речник Забіхула Муджахід заявив, що приватні ЗМІ «можуть продовжувати залишатися вільними та незалежними». Він додав, що «ісламські цінності слід враховувати» у роботі ЗМІ, а журналістам слід утримуватися від роботи «проти національних цінностей».

6 серпня у Кабулі «Талібан» вбив главу інформаційного центру уряду Афганістану Давакхана Мінапала.

8 серпня у Кабулі вбили керівника місцевої радіостанції Paktia Ghag та співробітника правозахисної групи NAI Тоофана Омара.

Фото: 24tv.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1138
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду