Спецпроєкти до Дня Незалежності, «леви Кримської платформи» та скандал на Одеському кінофестивалі. Головні матеріали «Детектора медіа» за вихідні

Спецпроєкти до Дня Незалежності, «леви Кримської платформи» та скандал на Одеському кінофестивалі. Головні матеріали «Детектора медіа» за вихідні

25 Серпня 2021
1906
25 Серпня 2021
10:57

Спецпроєкти до Дня Незалежності, «леви Кримської платформи» та скандал на Одеському кінофестивалі. Головні матеріали «Детектора медіа» за вихідні

1906
«Кримська платформа», Одеський кінофестиваль, 30-річниця відновлення Незалежності, думки журналістів про країну у 2031 році, нове свято та проєкт Великого Герба України: чим жила країна 21-24 серпня.
Спецпроєкти до Дня Незалежності, «леви Кримської платформи» та скандал на Одеському кінофестивалі. Головні матеріали «Детектора медіа» за вихідні
Спецпроєкти до Дня Незалежності, «леви Кримської платформи» та скандал на Одеському кінофестивалі. Головні матеріали «Детектора медіа» за вихідні

«Детектор медіа» оновлювався новинами, текстами та відеоматеріалами протягом вихідних до Дня Незалежності. Пропонуємо добірку найважливіших новин та матеріалів за чотири дні, аби Ви нічого не пропустили.

Спецпроєкти до Дня Незалежності 

24 серпня Україна відзначила 30-ту річницю відновлення Незалежності. Із нагоди ювілею команда «Детектора медіа» підготувала три спеціальні проєкти:

Статті

  • Одеський міжнародний кінофестиваль

21 серпня фінішував 12-й Одеський міжнародний кінофестиваль. Цього року конкурсна програма складалась лише з українських стрічок – таким чином організатори кінофестивалю відзначили 30-річчя відновлення Незалежності України.

Найкращим повнометражним фільмом конкурсної програми Одеського міжнародного фестивалю-2021 журі визнало фільм «Стоп-Земля» Катерини Горностай.

Гран-прі, яке визначають глядачі, також отримав цей фільм. Найкращим короткометражним фільмом став: «Папині кросівки» Ольги Журби. «Золотого Дюка» за внесок у світове кіномистецтво отримав американський режисер Террі Гілліам.

Під час виступу Гілліам заявив: «Дякую, Росіє, дякую, Одесо». Його поправила ведуча церемонії Яніна Соколова: «Перепрошую, ви маєте знати: Слава Україні». Гілліам вибачився і пожартував, що його заплутала Росія.

Докладніше про ОМКФ у статті Лілії Апостолової на «Детекторі медіа» за посиланням.

  • Саміт «Кримська платформа»

23 серпня у Києві у виставковому центрі «Парковий» відбувся перший інавгураційний саміт «Кримської платформи», присвячений питанню деокупації Криму.

«Кримська платформа» - це переговорний майданчик для координації дій Києва і міжнародних партнерів заради повернення окупованого Криму до складу Україні.

«Кримська платформа» об’єднала 46 країн, зокрема, США, всіх членів Євросоюзу, Австралії, Великої Британії, Грузії, Ісландії, Канади, Молдови, Нової Зеландії, Норвегії, Північної Македонії, Туреччини, Чорногорії, Швеції, Японії.

Учасники ухвалили спільну Декларацію, де, зокрема, підтвердили, що «будь-яка зміна статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополя як суверенної території України не визнається і не буде визнаватися».

Під час саміту лідер кримськотатарського народу, нардеп «Європейської солідарності» Мустафа Джемілєв нагадав кримськотатарську приказку: «Царство шакалів триває доти, поки не прокинуться і не піднімуться на ноги леви».

Фото: пресслужба Офісу президента

«Ми дуже сподіваємося, що світова спільнота підведеться на ноги, щоб на нашій землі був тріумф права, а не грубої сили», – зауважив Джемілєв.

Докладніше про мету «Кримської платформи» – у матеріалі «Детектора медіа» за посиланням.

Перед початком саміту безліч медіа випустили власні матеріали про те, як зараз живе Крим, прогнози щодо подальшого розвитку подій на окупованому півострові та можливості повернення захопленої РФ території.

Про два наймасштабніші проєкти про Крим, читайте у статті Гали Скляревської «Возвращение Крыма: как это было и как это будет. Взгляд журналистов» за посиланням.

Новини

  • Росія розширила санкційний список українських громадян

20 серпня уряд Росії розширив до 922 прізвищ санкційний список українських громадян, серед них — політики та бізнесмени, яких в Україні вважають проросійськими.

Зокрема, це співвласник медіагрупи «Інтер» та нардеп «ОПЗЖ» Сергій Льовочкін, народний депутат восьмого скликання, власник телеканалу «Наш» Євген Мураєв. Водночас зі списку зник керівник Першого незалежного Єгор Бенкендорф, який був у ньому 2018 року.

Всі кошти на банківських рахунках та цінні папери людей, включених до списку, заморожені. Їм заборонено переводити гроші за межі Росії.

Докладніше – за посиланням.

  • Санкції проти Шарія та Гужви 

23 серпня президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО, якими запроваджуються санкції проти блогера Анатолія Шарія, його дружини Ольги, головного редактора видання «Страна.ua» Ігоря Гужви і пов'язаних з ним осіб. Інтернет-провайдери вже почали блокувати сайт Strana.ua.

Докладніше – за посиланням.

  • Санкції РНБО проти нардепа Андрія Деркача та російських медіа

23 серпня президент України Володимир Зеленський ввів в дію санкції РНБО проти низки російських видань, зокрема, «Московський комсомолець», «Ведомости». Санкції передбачають блокування українськими інтернет-провайдерами доступу до цих ресурсів терміном на три роки.

Крім того, санкції запроваджені проти російської телекомунікаційної компанії «Ростелеком».

Також президент ввів у дію санкції РНБО проти позафракційного нардепа Андрія Деркача та пов’язаної з ним ТРК «Ера-медіа», ватажка самопроголошеної «ДНР» Дениса Пушиліна та пов’язаних з ним пропагандистських ресурсів.

Докладніше – за посиланням.

  • В Україні запровадили нове свято

24 серпня президент України Володимир Зеленський під час виступу на урочистостях до Дня Незалежності України запровадив нове свято — День Української державності.

Свято відзначатимуть 28 липня у День хрещення Київської Русі-України. Пізніше документ оприлюднили на сайті президента. Документ набирає чинності з дня його опублікування.

Докладніше – за посиланням.

  • Рада у першому читанні підтримала проєкт великого Державного Герба України

24 серпня Верховна Рада у першому читанні проголосувала за проект Закону «Про великий Державний Герб України» №5712. Таке рішення підтримало 257 народних депутатів.

Головним елементом великого Герба є тризуб золотого кольору, розміщений на синьому п'ятисторонньому щиті; над щитом – зображення великокняжого вінця (корони) Ярослава Мудрого та пурпурово-золотого намету у вигляді рослинного орнаменту. Щит тримають з лівого боку – лев (герб Галицько-Волинського князівства), з правого – воїн-козак із рушницею (герб Війська Запорізького).

Великий Державний Герб України обов’язково відтворюється на офіційних символах президента України, Великій Державній Печатці, печатках президента, Верховної Ради, Кабміну, Конституційного суду, Верховного Суду, фасаді будівлі резиденції президента у Києві, фасадах будівель Ради, Уряду, КС, ВС, залі засідань парламенту, а також на грошових знаках за рішенням Національного банку.

  • Чвари навколо проєкту «Ковчег "Україна"»

Диригентка Оксана Линів та продюсерка Ярина Винницька звинуватили одна одну у спробі привласнити права на проєкт до Дня Незалежності «Ковчег "Україна"».

За словами Линів, організатори нібито хотіли підписати з нею контракт на умовах , які попередньо не обговорювались і які давали право на «комерційне тиражування та дистрибуцію аудіо- та відеозаписів» концерту по всьому світу в необмеженій кількості.

У відповідь креативна продюсерка проєкту Ярина Винницька заявила про нібито порушення Линів авторських прав та «знищення офіційного ютуб-канал проєкту з мільйонними переглядами».

Докладніше – за посиланням.

  • Напад на Петра Порошенка

П’ятого президента, власника «5 каналу» та каналу Прямий Петра Порошенка облили зеленкою після Маршу захисників у центрі Києва.

У «Європейській солідарності» заявили, що вважають напад на Порошенка провокацією. Поліція вже затримала нападника, ним виявився уродженець Чернігівської області, 1999 року народження.

Докладніше – за посиланням.

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1906
Читайте також
16.07.2021 17:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 990
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду