У Криму окупанти посилили блокування сигналу українських FM-станцій – правозахисники

У Криму окупанти посилили блокування сигналу українських FM-станцій – правозахисники

1 Жовтня 2021
2082
1 Жовтня 2021
10:44

У Криму окупанти посилили блокування сигналу українських FM-станцій – правозахисники

2082
Кримська правозахисна група: Ситуація з поширенням українського сигналу в Криму погіршилася.
У Криму окупанти посилили блокування сигналу українських FM-станцій – правозахисники
У Криму окупанти посилили блокування сигналу українських FM-станцій – правозахисники

Окупаційна влада Криму посилила на півночі півострова блокування сигналу українських FM-станцій. Це засвідчує моніторинг мовлення радіостанцій FM-діапазону, проведений Кримською правозахисною групою у вересні 2021 року.

«Раніше, у червні цього року, українське мовлення було доступне у 8 населених пунктах з 19. У вересні сигнал українських FM-радіостанцій поталанило почути лише в 5 населених пунктах з того самого списку. До того ж кількість частот, на яких можна почути український радіосигнал, теж зменшилася. Варто зазначити, що в березні 2021 року сигнал українських ФМ був доступний у 13 населених пунктах з 19 перевірених», – говориться у звіті правозахисників.

За даними моніторингу, як і раніше, неможливо почути українські FM-радіостанції у населених пунктах Солоне озеро, Джанкой, Овочеве, Мартинівка, Завіт Ленінський, Лобанове, Зелена Нива, Красноперекопськ, Армянськ, Ішунь.

У Вишнівці, Красноармійському, Придорожньому, Зарічному у червні на деяких частотах був доступний сигнал українських FM-станцій.

У вересні на цих радіочастотах чутно одночасне мовлення двох радіостанцій, сигнал на цих частотах на сьогодні нерозбірливий. На інших частотах у цих населених пунктах доступний сигнал російських FM-станцій гарної якості.

У Новоалександрівці та Єрмаковому можна почути лише одну українську станцію, в Істочному й Воїнці – по 3 радіостанції, у Передмістному – 5  українських FM-радіостанцій. Поблизу КПВВ «Чонгар», на окупованій території півострова, можна почути програми 6 українських FM-радіо, а неподалік КПВВ «Чаплинка» лише 3 українських радіостанції чутно з боку Криму.

На частоті 99,8 МГц, де в березні можна було вловити сигнал українського «Радіо НВ», у всіх перевірених населених пунктах зі списку моніторингу тепер промовляє підконтрольне Міноборони РФ радіо «Звезда».

Мовлення українських FM з Чаплинки, в північному Криму, заглушають такі російські радіостанції:

  • частоту радіо «Культура» 95,3 – радіо «Крым;
  • частоту «Перець FM» 96,4 – радіо «Море»;
  • частоту радіо «Мейдан» 102,3 – «Спутник»;
  • частоту радіо «Хаят» 103,5 – «Маяк»;
  • частоту радіо «Промінь» 106,4 – «Ватан Седасы».

Мовлення українських FM з Чонгару, в північному Криму, заступають такі російські радіостанції:

  • частоту «Українського радіо» 100,7 – радіо «Спутник»;
  • частоту радіо «Промінь» 102,6 – «Вести»;
  • частоту «Армія FM» 103 – радіо «Крым»;
  • частоту «Радіо НВ» 104,1 – радіо «Море»;
  • частоту «Крим.Реалії» 105,9 – «Вести»;
  • частоту радіо «Херсон FM» 107,8 – «Ватан Седасы».

Кримська правозахисна група нагадує, що регулярно здійснює такі моніторинги на території північного Криму. Їхні результати засвідчують системне порушення права мешканців Криму на доступ до інформації, а саме, до незалежних українських медіа.

Блокування РФ українських веб-сайтів і радіостанцій було засуджено також у резолюції ГА ООН «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь, Україна», ухваленій 16 грудня 2020 року.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року. На півострові продовжуються репресії проти проукраїнські налаштованих громадян та вільної преси. 

Фото: Jordi HD/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2082
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду