Кримська платформа як гібридна перемога України

Кримська платформа як гібридна перемога України

24 Серпня 2021
4472
24 Серпня 2021
14:00

Кримська платформа як гібридна перемога України

Наталя Іщенко, StopFake
4472
Кримська платформа як гібридна перемога України
Кримська платформа як гібридна перемога України

Для Кремля саміт Кримської платформи став неприємним сюрпризом. В Росії, очевидно, вважали, що практично переконали світ в тому, що Крим – їхній. Але виявилося, що це не так.

Виправлять ситуацію доручили кремлівським пропагандистам, які чого тільки не вигадали…

ШАБАШ РУСОФОБІВ

«Російська Федерація, яка, звісно, не брала участі в нашому саміті, але який так активно в Росії обговорювали, коментували, реагували – одним словом, яка була настільки активною, що склалося враження, ніби вона – повноцінний учасник Кримської платформи. І якщо цей майданчик так її цікавить, ми запрошуємо Росію приєднатися до Кримської платформи для спільного вироблення шляхів деокупації Криму та виправлення її історичної трагічної помилки», – сказав Володимир Зеленський під час завершального слова на інавгураційному засіданні Кримської платформи в Києві.

У цій заяві є лише частина жарту. Здебільшого вона базується на реальних подіях.

Справа в тому, що в Росії в останні тижні, дійсно, дуже багато приділялось уваги Кримській платформі. Зокрема, офіційні представники Кремля та рупори російської пропаганди задовго до саміту почали завзято критикувати запланований захід.

Тези, на яких базувалася критика кремлівських спікерів та медіа, були дещо дивними навіть із врахуванням всього того, що російські пропагандисти проголошували раніше.

Цілком серйозно Кримську платформу називали, наприклад, русофобським збіговиськом. 20 серпня в інтерв’ю «РИА Новости» член комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Сергій Железняк заявив, що Кримська платформа «спрямована на розпалювання агресії проти всього російськомовного».

Також заявляли, що йдеться, не більше не менше, про… неонацистський та навіть расистський шабаш.

«Ось через тиждень відбудеться черговий шабаш – Кримська платформа, на якій Захід буде продовжувати пестити неонацистські, расистські настрої сучасної української влади», – так про організований Києвом форум висловився в ході поїздки до Криму в середині серпня глава МЗС Сергій Лавров.

ЛІЧИЛЬНИК РУКОСТИСКАНЬ

Чому Кремль вирішив «атакувати» Кримську платформу саме такими відверто недипломатичними, агресивними, а головне, відверто неправдивими заявами?

Справа в тому, що в Москві, очевидно, були впевнені, що Києву буде вкрай важко зібрати достатньо авторитетне зібрання – і в плані кількості делегацій, і в плані рівня представництва. В цьому сенсі показова заява Ольги Скабєєвої, яка, завершуючи 6 серпня ефір передачі «60 хвилин» на каналі «Россия 24», оголосила, що «Кримська платформа» – «це ніщо, і їдуть туди ніхто, і розмовляють ні про що».

Здається, в Кремлі були впевнені: Росії буде достатньо виступити напередодні проведення форуму із його нищівною критикою, і захід буде повністю зірвано.

Але, як ми знаємо, незважаючи ні на що, 22 серпня в першому саміті Кримської платформи взяли участь представники 46 держав і міжнародних організацій, в тому числі президенти, глави урядів, міністри, очільники європейських інституцій…

Коли орієнтований список учасників заходу вже був відомий, заяви з Москви стали виглядати просто неадекватними. Бо зараховувати глав кількох європейських держав, очільників Європейської Ради та Ради Європи до неонацистів та расистів це вже занадто навіть для російської пропагандистської машини.

Цей незручний момент, очевидно, відзначили і в Кремлі. В результаті  меседж-бокс для спікерів швидко оновили, зробивши фокус не на демонизації, а на знеціненні заходу.

Наприклад, Russia Today, нині RT, не маючи реальних аргументів для об’єктивної критики Кримської платформи, просто взяла і вигадала негатив.

Із посиланням на анонімні (не виключено, що вигадані) джерела в українській владі і політикумі, російське пропагандистське медіа сконструювало цілий «аналітичний матеріал» про те, що Київ нібито розчарований представництвом іноземних держав на саміті. «За словами джерела RT в офісі президента України, організовуючи переговорний майданчик, Київ розраховував на більш високий рівень делегацій провідних країн Заходу. «Ми намагалися розповісти західному світові, наскільки важлива підтримка демократичного світу. І запрошували президентів всіх країн. Але на саміт приїде мало глав держав, багато хто дійсно обмежилися формальними делегаціями», – зазначив він.

Педалювали тему «малої кількості президентів» на форумі і в програмі «Время покажет» от 23.08.2021 на російському «Першому каналі».

Навіть РБК в своєму сюжеті не утримався від зауваження, що учасників Кримської платформи «було не так багато, як очікували в Києві», підкріпивши свою заяву… таким «переконливим доказом», як те, що Зеленський зміг практично кожному з високих гостей потиснути руку перед спільним фото

ЦИРК ТА Й ГОДІ

Друга теза, яку просуває Кремль, це те, що захід – всього лише це маніпуляція та піар.

Єдине, чого досягне Київ, – це «гарні фото на пам’ять» після саміту Кримської платформи, повідомляє Russia Today (RT) з посиланням на неназване (знов вигадане?) джерело в партії «Слуга народу».

«Експерт» по Україні, що постійно виступає в російських пропагандистських медіа, Олександр Дудчак, в розмові з RT «висловив упевненість в тому, що «Кримська платформа є «безнадійним заходом», безглуздим «за своєю суттю».

Заступник міністра закордонних справ РФ Олександр Грушко в інтерв’ю газеті «Коммерсант» від 23 серпня висловив таку ж позицію, заявивши, що в Москві оцінюють Кримську платформу «як політичний перформанс, який ніяк не вплине на міжнародно-правову реальність».

Дмитро Кисельов в ефірі телеканалу «Росія 24» назвав ініціативу «бродячим цирком», який потрібен для того, щоб «створити якісь ілюзії у малознаючих людей». При цьому, на його думку, за проектом Кримська платформа стоїть британська розвідка.

Навіщо саме британським спецслужбам організовувати в Україні «пересувної цирковий колектив» зі створення ілюзій, Кисилев не пояснив.

Третя теза Кремля і кремлівської пропаганди: це відверте залякування учасників платформи.

Прес-секретар президента Дмитро Пєсков в день проведення форуму в інтерв’ю українському агентству УНІАН заявив, що РФ сприймає захід як недружній та антиросійський.

Заступник голови МЗС РФ Грушко, на питання журналіста, «як участь у форумі вплине на діалог ЄС-РФ і відносини Росії з окремими країнами Євросоюзу?», відповів: «Негативно, звичайно, і ті, хто в ньому збирається брати участь, прекрасно це розуміють».

БОРОТЬБА ТРИВАЄ

На цьому можна було поставити крапку, констатувавши: старт Кримської платформи пройшов успішно (що, до речі, підтверджує нервово-бурхлива реакція Росії). Але до справжнього успіху ще далеко, основні битви за Крим ще попереду, в тому числі – інформаційні.

РФ в найближчий час обов’язково активізує просування російського погляду на статус півострова всюди в світі, і в першу чергу в медіапросторі країн-учасниць першого саміту Кримської платформи.

Друга важлива аудиторія для російської пропаганди – це кримчани. Тому всі ці дні маріонеткові представники півострова завзято критикують Кримську платформу згідно із кремлівськими темниками. Спочатку вони розповідали про «марення божевільного», потім, що проект «принесе нульовий результат». Можна бути впевненими, що РФ найближчим розгорне в Криму масштабну пропагандистську кампанію про невідворотність «повернення в рідну гавань».

Очевидно, що кремлівські пропагандисти, які сім з половиною років переконували світову спільноту і мешканців півострова, що «кримське питання закрите», вимушені тепер знов займатися просуванням тез про «Кримнаш», як це було на початку анексії. Бо головне, чого досягла Кримська платформа всього лише за перші кілька годин своєї роботи – це зробила тему захопленого Росією півострова актуальною для світу, наочно продемонструвавши, що міжнародна спільнота, в першу чергу, Європа, не визнає анексію Росією півострова, і що Україна, за міжнародної підтримки, готова боротися за повернення Криму. Так, дипломатичним шляхом, або, якщо хочете, навіть гібридним шляхом, але, як зазначив президент на форумі, «я обіцяю, що в декларації саміту, яка засуджує окупацію Криму, завжди буде рядок для підпису представника Російської Федерації. Скоріш за все, цей підпис буде на останньому саміті Кримської платформи в Ялті».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Наталя Іщенко, StopFake
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4472
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду