Хочу святкування 40 років Незалежності в українському Криму

Хочу святкування 40 років Незалежності в українському Криму

24 Серпня 2021
3228
24 Серпня 2021
09:00

Хочу святкування 40 років Незалежності в українському Криму

Роман Кравець
журналіст видання «Українська правда»
3228
Лист у майбутнє Романа Кравця. У рамках спецпроєкту «Детектора медіа» до 30-річчя Незалежності України
Хочу святкування 40 років Незалежності в українському Криму
Хочу святкування 40 років Незалежності в українському Криму

Річниця Незалежності держави більше нагадує не день народження, що відзначає окрема людина, а новий рік, який настає для всіх громадян. Свято, коли важливо не лише підбивати підсумки минулого, але й з надією дивитися в майбутнє. На тридцятиріччя української Незалежності «Детектора медіа» попросив медійників зазирнути вперед ще на десять років. І написати листа на сороковий ювілей нашої держави. 

Що станеться з суспільством, екологією, культурою, технологіями? Як зміняться медіа? Чи/чим закінчиться війна? Якою буде Україна у 2031-му році? 

Ми вже публікували есеї власної кореспондентки в Україні «Новой газеты» Ольги Мусафірової, очільника Центру журналістики Київської школи економіки Андрія Яніцького, співзасновника Громадського радіо Андрій Куликова, виконавчої директорки «Радіо Культура» Ірини Славінської, головної редакторки агенції розслідувань «Слідство.Інфо» Анни Бабінець. Сьогодні ж читайте лист у майбутнє журналіста «Української правди» Романа Кравця. 

Про майбутнє завжди хочеться думати із оптимізмом. Покажіть мені лише людину, яка хоче вірити у погане майбутнє!

Я такий же, як і всі, тому у моєму уявленні у 2031 році точно має бути краще, ніж зараз. Не можу розмірковувати про економічні й екологічні процеси, адже не є фахівцем у цих царинах. Але розумію, що за ці десять років кожен із нас має подорослішати. Подорослішати не фізично чи психологічно, а подорослішати як громадянин України. Це досить складний й тернистий шлях, часом болючий, адже доведеться прощатися із наївністю.

Важливо, щоб за наступні 10 років ми перестали жити ілюзіями, що хтось прийде і зробить все за нас. Мені як політичному журналісту дуже хочеться, щоб в 2031 році українці не вірили політикам на слово і не забували про їхнє минуле. Політтехнологи часто люблять повторювати, що український виборець має коротку пам’ять. Було б круто, якби про такі цитати ми нарешті почали забувати.

От кандидат в якусь міську раду почне вам обіцяти манну небесну та золоті гори, а ви йому: «Де ви працювали до цього?», «Який ваш управлінський досвід?», «За які гроші ви хочете це виконати?», «Який ваш КПІ?», «На яких показниках грунтуються ваші обіцянки?».

Такими мені хочеться бачити українців 2031 року.

Можливо, зараз ви прочитаєте дивну фразу, адже пишучи про Україну через 10 років, закликаю кожного перестати жити виключно завтрашнім днем. Ні, нам всім треба навчитися жити вже зараз. Скільки можна відкладати? Ми змушені навчитися вирішувати проблеми різного ґатунку «не завтра», а саме сьогодні. І сподіватися ми мусимо, в першу чергу, не на місію МВФ, не на США, не на Євросоюз, а саме на себе.

До 2031 року може статися багато геополітичних подій. Наприклад, смерть Володимира Путіна, яка може серйозно повпливати на політичну ситуацію в нашій державі. Можливо, некрасиво сказати, що це буде національне свято. Та суму теж не буде з цього приводу.

Можливо, в 2031 році ми пред’являтимемо росіянам майнові та фінансові претензії за шкоду, яку вони завдали при анексії Криму та розгортанні війни на Донбасі.

Найважливіше, щоб за десять років ми навчилися дбати не лише про себе, але й про тих, хто поруч. А ще хочеться, щоб через 10 років світ почав втрачати інтерес до соціальних мереж, щоб ми поступово поверталися до живого спілкування одне з одним і вміли чути інших.

Та найбільше очікування 2031 року – величезне святкування 40 років Незалежності в центрі Донецька й Луганська та неймовірний святковий концерт рівня Super bowl з прямою трансляцією в усьому світі в українському Сімферополі.

Фото: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3228
Читайте також
28.08.2021 11:00
Ірина Андрейців
для «Детектора медіа»
2 856
22.08.2021 15:43
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки
7 500
21.08.2021 14:00
Ірина Славінська
для «Детектора медіа»
2 850
20.08.2021 17:00
Андрій Куликов
для «Детектора медіа»
3 178
18.08.2021 13:30
Ольга Мусафірова
для «Детектора медіа»
3 639
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду