Диригентка Оксана Линів та продюсерка Ярина Винницька звинуватили одна одну у спробі привласнити права на проєкт «Ковчег "Україна"»

Диригентка Оксана Линів та продюсерка Ярина Винницька звинуватили одна одну у спробі привласнити права на проєкт «Ковчег "Україна"»

24 Серпня 2021
13294
24 Серпня 2021
15:14

Диригентка Оксана Линів та продюсерка Ярина Винницька звинуватили одна одну у спробі привласнити права на проєкт «Ковчег "Україна"»

13294
Ярина Винницька просить Український культурний фонд відкликати грант на проєкт.
Диригентка Оксана Линів та продюсерка Ярина Винницька звинуватили одна одну у спробі привласнити права на проєкт «Ковчег "Україна"»
Диригентка Оксана Линів та продюсерка Ярина Винницька звинуватили одна одну у спробі привласнити права на проєкт «Ковчег "Україна"»

Українська диригентка Оксана Линів заявляє, що під час роботи над концертом до Дня незалежності «Ковчег "Україна": десять століть української музики в одному концерті» організатори  хотіли підписати з нею контракт на умовах , які попередньо не обговорювались і які давали право на «комерційне тиражування та дистрибютерство аудіо- та відеозаписів» концерту по всьому світу в необмеженій кількості. Про це вона написала у своєму фейсбуку.

«Такі речі не обговорювалися і не є для мене допустимими. Це занадто масштабний проєкт, до якого приклалася велика кількість професіоналів та колективів, щоби одна людина своїми не дуже красивими маніпуляціями могла так просто присвоїти собі його результати», — зазначила Оксана. За її словами, підписати контракт у неї вимагали напередодні концерту.

«Так як часу не було, а якість і професіоналізм проведення такого важливого концерту був для мене пріоритетом — діяти потрібно було дуже чітко. Мені не залишалося нічого іншого, ніж попередити, що такі умови участі для мене є неприйнятними. Або ми повертаємося до попередніх умов, а всі решта нові пункти обговорюємо після проведення концерту, шляхом перемовин та окремими договорами, так як це кардинально інші цілі проєкту, про які зі мною не велися перемовини. Тому я запропонувала свої правки до контракту», — додала вона.

У відповідь, як пише Оксана, організатори вирішили змінити її на асистента. Однак оркестр із цим не погодився. «Дякуючи фаховим консультаціям наших юристів мені вдалося відвоювати свою позицію, і тепер право на запис цього концерту до Дня Незалежності на некомерційній основі перейде до ВСІХ учасників проєкту, включно з Молодіжним оркестром, двома хорами — Дудариком та Дівочим хором з Києва та всіма солістами, етногуртами та запрошеними зірками», — написала Оксана і закликала всіх виконавців уважно переглядати контракти перед підписанням.

У відповідь креативна продюсерка проєкту Ярина Винницька, яка разом з Оксаною Линів є співзасновницею мистецького проєкту «Ковчег Україна: музика», заявила про порушення авторських прав та «знищення офіційного ютуб-канал проєкту з мільйонними переглядами». У цих діях вона звинувачує Оксану Линів.

«Цей проєкт – кров і плоть моя. Це проєкт мого життя. Сторінку проєкту "Ковчег "Україна"" було створено відразу після Майдану у 2015 році. Я є автором ідеї культурної платформи, концерту, концепту, усіх сенсів, текстів і ідеології, автором сценарію і сценографії, концепції мультимедії, куди увійшли більшість ілюстрацій з моїх артбуків. Я вибрала більшість треків, які увійшли у основну частину концерту. Я запросила Оксану Линів, усіх артистів і головних солістів – Хорею Козацьку, Уляну Горбачевську, "ДахуБраху", Жадана. Гімн проєкту на вірш Жадана і з музикою "ДахиБрахи", фінальний кант "Строй Ковчег" — це моя ідея», — пише Ярина.

Також вона стверджує, що «близький соратник Оксани Линів Сергій Горобець отримав із гранту УКФ транш на декілька сотень тисяч гривень і повністю провалив роботу над сайтом, мультимедією, документальним фільмом». У розтраті коштів гранту УКФ вона бачить сприяння Оксани Линів. «Оксана Линів мені, як автору ідеї і керівнику гранту, заблокувала доступ до продуктів гранту 2020, заявила, що навіть мої тексти мені не належать. Знищила наш спільний ютуб-канал, який мав мільйонні перегляди, знищує піар-кампанію проєкту, створюючи паралельні сторінки. Постійно публічно знецінює мою роль у цьому проєкті», — пише продюсерка.

Ярина каже, що оскільки отримала попередження про «рейдерські наміри», то створила нову громадську організацію «Ковчег Україна» та зареєструвала торгову марку концерту.

Систематичні приниження всіх учасників проєкту, артистів і композиторів (навіть старенька баба Даня отримала таку порцію криків, що було страшно за її здоров'я), відвертий психологічний терор і харасмент, постійні рейдерські атаки і викрадення чужого інтелектуального майна – це практика співпраці з пані Линів. І це стосується не тільки мого проекту, але й ідей сценарію Уляни Горбачевської і багатьох інших ідей.

Вона офіційно звернулась до Українського культурного фонду про відкликання  гранту 2021 року через порушення її авторських прав

«Усі продукти концерту від самого початку ми віддавали у вільний доступ усім учасникам проєкту, тому пост пані Линів є суцільною маніпуляцією. Команда телеканалу "1+1" може все підтвердити. А те, що відбулось вчора перед концертом, — це терор і знущання над великою командою людей з боку пані Линів і ми опишемо про це детально в окремому пості»,  пише Ярина Винницька.

Нагадаємо, телеверсію проєкту «Ковчег "Україна": десять століть української музики в одному концерті» цього тижня покаже «1+1». Показ буде приурочено до Дня Незалежності України. Концерт організований Міністерством культури та інформаційної політики і Державним агентством України з питань мистецтв та мистецької освіти, спільно з культурною платформою Ковчег «Україна». Виробництвом проєкту займається Big Entertainment Shows під керівництвом Володимира Завадюка.

 

Фото: пресслужба «1+1»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13294
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду