Україна–2031: прогноз на майбутнє

Україна–2031: прогноз на майбутнє

22 Серпня 2021
3374
22 Серпня 2021
11:00

Україна–2031: прогноз на майбутнє

Анна Бабінець
Головна редакторка агенції розслідувань «Слідство.Інфо»
3374
Лист у майбутнє Анни Бабінець. У рамках спецпроєкту «Детектора медіа» до 30-річчя Незалежності України
Україна–2031: прогноз на майбутнє
Україна–2031: прогноз на майбутнє

Річниця Незалежності держави більше нагадує не день народження, що відзначає окрема людина, а новий рік, який настає для всіх громадян. Свято, коли важливо не лише підбивати підсумки минулого, але й з надією дивитися в майбутнє. На тридцятиріччя української Незалежності «Детектора медіа» попросив медійників зазирнути вперед ще на десять років. І написати листа на сороковий ювілей нашої держави. 

Що станеться з суспільством, екологією, культурою, технологіями? Як зміняться медіа? Чи/чим закінчиться війна? Якою буде Україна у 2031-му році? 

Ми вже публікували есеї власної кореспондентки в Україні «Новой газеты» Ольги Мусафірової,очільника Центру журналістики Київської школи економіки Андрія Яніцького, співзасновника Громадського радіо Андрія Куликова, виконавчої директорки «Радіо Культура» Ірини Славінської. Сьогодні ж читайте лист у майбутнє головної редакторки агенції розслідувань «Слідство.Інфо» Анни Бабінець. 

Щиро вірю, що у 2031 році Україна буде менш корумпованою державою, де поліція, судді та інші органи влади працюватимуть на людей чесно та професійно. Ми будемо ще ближчі до Європи ментально та ціннісно – за рахунок того, що нинішня молодь активніше включиться у соціально-політичне життя.

Вплив олігархів на всі процеси в Україні буде зменшуватися, але, звісно, не зникне зовсім – занадто довго він зберігається.

Конфлікт з Росією навряд вирішиться у найближчі десять років, а це означає, що питання Криму та окупованого Донбасу ставатимуть дедалі складнішими для вирішення.

Журналістика, як мені здається, за умови сталого розвитку суспільства, ставатиме більш просвітницькою та аналітичною. Нам, журналістам, доведеться пояснювати цей складний світ та частіше озиратися у минуле, щоб зрозуміти, звідки все починалося, і розповідати про буремні 90-ті новим поколінням, які знають про це з підручників.

Гадаю, що журналістські розслідування теж сильно трансформуються тематично – ми будемо більше уваги звертати на права людини, міграційні процеси, екологію, культуру, порушення у бізнесі. Антикорупційні розслідування стануть лише одним із багатьох, а не ключовим напрямком роботи. Ми будемо більше працювати з базами даних і аналізувати, щоб розуміти суть процесів і доносити ці знання до людей. Це передбачає, що все більше журналістів будуть вміти програмувати – це стане запорукою отримання важливої ексклюзивної інформації. Взагалі ми маємо бути готовими, що частину нашої роботи – не лише журналістської – виконуватимуть роботи і краще користатися цим, а не противитися.

Фото надане Анною Бабінець

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3374
Читайте також
28.08.2021 11:00
Ірина Андрейців
для «Детектора медіа»
2 889
21.08.2021 14:00
Ірина Славінська
для «Детектора медіа»
2 878
20.08.2021 17:00
Андрій Куликов
для «Детектора медіа»
3 216
18.08.2021 13:30
Ольга Мусафірова
для «Детектора медіа»
3 683
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду