Любов Цибульська розповіла про перші результати роботи Центру стратегічних комунікацій та інформбезпеки

Любов Цибульська розповіла про перші результати роботи Центру стратегічних комунікацій та інформбезпеки

9 Червня 2021
2081
9 Червня 2021
13:10

Любов Цибульська розповіла про перші результати роботи Центру стратегічних комунікацій та інформбезпеки

2081
Любов Цибульська: Центр почав напрацьовувати власну аналітику та створює сайт, на якому збиратиме дослідження, статті та подкасти про інформаційну агресію РФ.
Любов Цибульська розповіла про перші результати роботи Центру стратегічних комунікацій та інформбезпеки
Любов Цибульська розповіла про перші результати роботи Центру стратегічних комунікацій та інформбезпеки

Очільниця Центру стратегічних комунікацій та інформбезпеки Любов Цибульська розповіла про перші результати роботи органу при Мінкульті, який покликаний протистояти російській пропаганді та дезінформації.

В інтерв’ю Українській правді Цибульська зазначила, що Центр за два місяці розробив приблизний план проєктів на рік, запустив сторінку у Facebook (має 3 тисячі підписників) та спільно з партнерами розробив брошуру «Що робити на випадок війни або НС». Останнє вирішили зробити після стягування Росіє своїх військ до кордонів України.

«У 2014, 2015 і зараз було помітно, що люди дезорієнтовані. А брошура дуже просто пояснює – що робити під час артобстрілу, що робити в інформаційному полі? Що робити, якщо кажуть, що Україна здається?», – розповіла Цибульська.

Також Центр почав напрацьовувати власну аналітику та створює сайт, на якому збиратиме дослідження, статті та подкасти про інформаційну агресію РФ.

«Я це бачу як доказову базу. А раптом колись буде наступний Нюрнберг для Росії, де пропаганду розглядатимуть як злочин? Тоді така база буде дуже корисною», – пояснює завдання сайту Цибульська.

Також Центр займається розробкою позитивних наративів про Україну, тобто тверджень та їхніх пояснень, які, наприклад, чиновники включатимуть у свої промови, а центр – у свої подальші кампанії. Їх орієнтовно 10 штук, зараз вони тестуються на фокус-групах. Цибульська поки що не розкриває, що саме буде в цих наративах, але ділиться тим, що важливо особисто для неї.

«Для мене Україна – це країна, яка змогла, яка вистояла. Це країна дуже сильних людей, людей, які не толерують несправедливість. Це країна борців. І я б дуже хотіла, щоб ми перестали культивувати образ жертви, бо ми є насправді надзвичайно сильними. Ніхто в Європі не перебуває настільки під атакою, під таким рівнем загрози, як є ми. Тому це несправедливо говорити, що ми не справляємось. Ми надзвичайно добре справляємось, враховуючи всі дані – і агресію, і присутність політичних сил, які підтримують агресора, і певний відсоток людей, які дуже добре підготовлені агресором», – сказала Цибульська.

За словами Цибульської, бюджет Центру мав складати приблизно 10 мільйонів на рік, але коштів Мінфін поки так і не виплатив. Крім Цибульської над центром працює ще 4 людей. Зустрічі проводять у міністерстві.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики був створений у березні 2021 року.

Очільниця центру Любов Цибульська визначила три напрямки роботи органу – протидію дезінформації, стратегічні комунікації й адвокацію на міжнародній арені роботи Центру.

Також на базі РНБО створений ще один орган під назвою Міжнародний центр протидії дезінформації. 2 квітня президент Володимир Зеленський підписав указ про призначення Поліни Лисенко керівником Міжнародного центру протидії дезінформації.

Поліна Лисенко вважає, що очолюваний нею Центр «має стати аналітичним мозком України».

Фото: Український кризовий медіа-центр/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2081
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду